Bănci și Asigurări

PKO, cea mai mare bancă din Polonia, şi Alior, bancă prezentă în România, vor să cumpere subsidiara poloneză a Raiffeisen

PKO, cea mai mare bancă din Polonia, şi Alior, bancă...

Autor: Anelis Baciu

08.09.2016, 13:50 957

PKO, cea mai mare bancă din Polonia controlată de stat şi Alior, una dintre cele mai nou înfiinţate bănci poleneze controlată indirect tot de statul polonez, au depus oferte pentru cumpărarea Raiffeisen Polbank, potrivit unor surse apropiate tranzacţiei citate de Reuters.

Raiffeisen Bank International (RBI) a anunţat în iunie intenţia de a vinde subsidiara pe care o deţine în Polonia direct unei alte bănci, ca o alernativă la vânzarea pe bursă.

Banca deţinută de Raiffeisen se situa pe locul zece în sistemul bancar local la finalul anului trecut cu active de 14,5 miliarde de euro, în creştere cu 6%.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor de achiziţie a fost 6 septembrie. Sursele citate de Reuters susţin că PKO şi Alior au depus ofertele marţi, adică în ultima zi. Nu este însă clar dacă cele două bănci au fost singurele ofertante.

În piaţa s-a vehiculat că şi banca spaniolă Santander, cel mai mare jucător european după capitalizare, BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză şi ING, cea mai mare bancă olandeză au fost interesate să cumpere divizia poloneză a Raiffeisen.

Potrivit estimărilor, Raiffeisen ar putea să obţină între 800 milioane de euro şi 1,1 miliarde de euro din vânzarea băncii din Polonia. Raiffeisen controlează 100% din Raiffeisen Polbank.

Decizia de a vinde a Raiffeisen Bank, vine în contextul în care în Polonia a fost introdusă o nouă taxă asupra băncilor. Taxarea suplimentară şi rate scăzute de dobândă au îngreunat businessul băncilor, în special al celor mici.

Sistemul bancar local este controlat în proporţie de 60% de investitori străini precum Santarder, Commerzbank şi UniCredit. UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, poartă de asemenea discuţii avansate cu asigurătorul polonez PZU pentru vânzarea participaţiei de 40% la Pekao Bank, a doua cea mai mare bancă din Polonia, în încercarea de a obţine fonduri pentru noi injecţii de capital fără de care activitatea UniCredit ar avea probleme.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO