Bănci și Asigurări

Ponderea împrumuturilor noi în lei a crescut de la 49% în 2008 la 75% în primele zece luni din acest an

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Liviu Popescu

22.12.2015, 00:07 337

Băncile au acordat populaţiei şi companiilor credite noi în lei, euro şi dolari americani în valoare totală de 53,5 mld. lei în primele zece luni din acest an, din care 75% reprezintă finan­ţările noi acordate în lei, respectiv un volum de împrumuturi noi de 40 mld. lei.

La nivel agregat, adică totalul împrumuturilor noi acordate de bancheri populaţiei şi companiilor, în lei, euro şi dolari, însuma în 2014 aproximativ 51 mld. lei, adică la jumătate faţă de anul 2008. Însă în primele zece luni din acest an, împru­muturile noi au depăşit valoarea celor acordate pe parcursul întregului an 2014 cu 2,5 mld. lei, evoluţie determinată în special de costurile reduse de finanţare, dar şi de alte elemente, cum ar fi creşterea veniturilor şi stabilitatea macroeconomică.

„Credem că lansarea creditării abia a început şi va accelera anul viitor. Ne aşteptăm ca şi în anul 2016 finanţarea să se facă preponderent în lei, deoarece dobânzile sunt la fel de mici ca şi în euro şi în plus au condiţii de finanţare mai favorabile şi nu au risc valutar“, explică Rozalia Pal, economistul-şef al Garanti Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO