Bănci și Asigurări

Populatia se indatoreaza tot mai mult

13.01.2005, 00:00 13



Soldul creditelor contractate de persoanele fizice a ajuns in luna noiembrie la 37.504 miliarde de lei (0,9 miliarde de euro), marcand astfel o crestere cu 2,7% fata de luna precedenta, indica datele Centralei Riscurilor Bancare, organismul bancii centrale pentru supravegherea creditelor.



La CRB sunt raportate expunerile fata de un singur debitor cuo valoare mai mare sauegala cu 200 de milioane de lei, acestea reprezentand 81,2% din valoarea creditelor acordate si a angajamentelor asumate de institutiile de credit.



Astfel, ponderea detinuta de populatie in totalul creditelor contractate a ajuns la 6,8%, in crestere cu doua puncte procentuale comparativ cu ianuarie 2004. De altfel, pe parcusul anului trecut, soldul creditelor contractate de populatie a crescut cu aproape 98%.



Cea mai importanta pondere in totalul imrpumuturilor contractate o detin firmele cu capital privat. Soldul creditelor acordate acestor clienti a ajuns in noiembrie la 402.755 de miliarde de lei (10,3 miliarde de euro), marcand astefl o crestere de 1,5% comparativ cu luna precedenta. Ponderea detinuta de acesti clienti a ajusn astfel la 73%, in scadere cu doua puncte procentuale fata de ianuarie 2004.



Cresterea ponderii detinute de populatie in structura creditarii arata ca potentialul de crestere al sectorului clientilor individuali nu a fost afectat de reglementarile bancii centrale. Pe de alta parte insa, sume mai mari care se duc spre consum in loc sa mearga in economie. Astfel, consul este asigurat in continuare prin importuri, in timp ce productia si exporturile raman in urma, fapt care se reflecta de altfel in evolutia balantei comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24