Bănci și Asigurări

Prima raportare a creditelor mutate in strainatate: 6 mld. €

08.12.2009, 23:08 48

Bancile locale au mutat in strainatate credite in valoare deaproape 6 miliarde de euro pana la sfarsitul anului trecut,potrivit informatiilor raportate la banca centrala.

Este pentru prima data cand apare o imagine exacta a volumuluide credite externalizate de catre banci din diferite ratiuni: fiepentru a face rost de lichiditati prin securizare, fie pentru aevita costul cu rezervele minime obligatorii sau vechile restrictiiadministrative la creditarea in valuta impuse de BNR, fie pentrua-si curata bilanturile de credite cu probleme si, implicit, pentrua-si reduce costurile cu provizioanele.

Cele 6 miliarde de euro reprezentand finantari inregistrate inbilanturi din strainatate la nivelul lui 2008 indica faptul caactivitatea de creditare din ultimii ani fusese inca si mai intensadecat o aratau statisticile publicate de BNR.

Astfel, la 31 decembrie 2008 creditul neguvernamental insumaechivalentul a 49,7 miliarde de euro. Adaugand crediteleexternalizate, rezulta un total de 55,7 miliarde de euroreprezentand finantari bancare.

In octombrie anul acesta, Departamentul de stabilitatefinanciara din BNR le-a cerut tuturor bancherilor sa raporteze cuexactitate volumul creditelor externalizate, caracteristicileacestora, precum si tipul entitatii care le-a preluat.

Pana la acea data, bancile nu erau obligate sa faca raportaristandard la BNR in privinta externalizarii de credite. De altfel,transparenta la acest capitol a ramas redusa, insa amploareapracticilor de a transfera credite in bilantul bancii-mama sau alunor vehicule speciale afiliate era vizibila sub forma diferentelorcare puteau ajunge pana la un miliard de euro doar pentru o bancaintre activele bilantiere raportate la nivel local si celepublicate de banca-mama.

In acest context, BNR a solicitat inclusiv informatii privindsituatia creditelor externalizate cu valoarea mai mare de 125.000de euro, indiferent daca este vorba despre credite acordateclientilor persoane fizice sau companiilor.

In acelasi timp, tinant cont de perioada de criza si defenomenul de crestere a creditelor neperformante, Departamentul destabilitate financiara a cerut date care sa arate daca riscul decredit este cedat sau pastrat de banca in procesul de externalizarea creditelor, informatiile stranse urmand sa arate o imagine maifidela a vulnerabilitatii bancilor locale, dincolo de ceea ce aratabilanturile locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO