Bănci și Asigurări

Prima reuniune din 2024 a boardului Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială din martie 2024: Recomandarea pentru bănci este să menţină nivelurile majorate ale rezervelor de capital din profiturile obţinute pentru a gestiona adecvat riscurile. Amortizorul anticiclic, menţinut la 1%

Prima reuniune din 2024 a boardului Comitetului Naţional...

Autor: Mircea Nica

01.04.2024, 10:30 116

Decizia este în continuare oportună în contextul în care nivelurile lichidităţii şi solvabilităţii sectorului bancar sunt adecvate, iar profitabilitatea permite menţinerea rezervelor de capital  În 2023 sistemul bancar românesc a înregistrat un profit net record, de 13,7 mld. lei, în creştere cu 35% faţă de 2022.

Consiliul general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Ma­cro­prudenţială (CNSM) a aprobat în prima şedinţă din acest an, din 28 mar­tie 2024, recomandarea de a menţine nivelul ridicat, de 1%, al ratei amorti­zorului anticiclic, adică a nivelului ridicat al rezervelor de capital, pentru a gestiona adecvat riscurile sistemice, inclusiv pe fondul incertitudinilor geopolitice regionale sau globale, potrivit informaţiilor CNSM.

Amortizorul anticiclic de capital are ca scop creşterea rezilienţei secto­rului bancar la pierderile potenţiale in­duse de o majorare ciclică a ris­curilor. „Se menţine, astfel, rata amorti­zo­rului la nivelul de 1 la sută, pentru a gestiona adecvat riscurile sistemice de natură ciclică, inclusiv pe fondul in­certitudinilor geopolitice regionale sau globale. Decizia este în conti­nua­re oportună în contextul în care nivelurile lichidităţii şi solva­bilităţii sectorului bancar sunt adec­vate, iar profitabilitatea permite menţinerea rezervelor de capital“, a transmis CNSM.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO