Bănci și Asigurări

ProCredit vinde obligatiuni de 21 mil. euro ca sa sustina creditarea

26.01.2009, 19:04 15

ProCredit Bank, un jucator de talie redusa specializat in finantarea afacerilor mici, si-a planificat sa vanda anul acesta obligatiuni in valoare de 91,25 milioane de lei (circa 21 mil. euro) pentru a sustine activitatea de creditare.

"ProCredit Bank va utiliza fondurile obtinute in urma emisiunii de obligatiuni pentru sustinerea cresterii portofoliului de credite in lei destinate afacerilor foarte mici, mici si mijlocii", au explicat pentru ZF reprezentantii bancii.
Banca a mai emis obligatiuni in valoare de 40,2 milioane de lei in martie 2006, care ajung la scadenta in februarie anul acesta. Atunci, banca a platit o dobanda fixa de 8,5% pe an.
Prospectul de baza al emisiunii de obligatiuni a primit avizul Comisiei Nationale de Valori Mobiliare saptamana trecuta. In cadrul programului aprobat, ProCredit va putea sa deruleze mai multe emisiuni, pana la atingerea plafonului specificat. "Vom organiza intalniri cu investitorii si in acelasi timp vom analiza conditiile de pe piata financiara pentru a decide cea mai buna perioada in vederea emiterii obligatiunilor. Toate aceste informatii vor fi comunicate in momentul in care vor fi stabilite", explica reprezentantii bancii. Practic, ProCredit va putea sa vanda obligatiuni atat prin plasament privat, cat si prin oferta publica, valoarea dobanzii si tipul (fixa sau indexata la indicele de referinta ROBOR) urmand sa fie stabilite pentru fiecare transa de titluri. Banca a mai atras in toamna trecuta un credit sindicalizat de 37 de milioane de euro de la BERD, Raiffeisen Bank Austria si Commerzbank, tot pentru sustinerea creditarii.
"Nu ne asteptam la o diminuare a altor surse de finantare. Consideram ca o sursa importanta de fonduri in 2009 va fi cresterea depozitelor atrase de la clienti. La fel ca in anii anteriori, fondurile obtinute de la clienti sunt cea mai importanta sursa de finantare a creditelor pe care le acordam. Astfel, in afara emisiunii de obligatiuni, banca nu a planificat atragerea de alte fonduri de pe pietele de capital", mai spun reprezentantii ProCredit.
Banca are un capital social de 105,6 milioane de lei (circa 25 mil. euro), fiind membra a grupului international ProCredit Holdings.
La jumatatea anului trecut, banca avea circa 100.000 de clienti.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO