Bănci și Asigurări

Profitul net al grupului Erste a crescut în primul trimestru cu 2,1%, la 260 milioane euro

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

28.04.2011, 09:18 52

Profitul net după plata intereselor minoritare al grupului Erstea crescut în primul trimestru cu 2,1%, la 260,6 milioane de euro,datorită scăderii costurilor de risc şi în pofida impactuluinegativ de 47,9 milioane de euro al introducerii taxei bancare înAustria şi Ungaria.

Profitul operaţional al grupuluiErste a scăzut în primul trimestru cu 3% comparativ cu perioadasimilară a anului trecut, la 953,6 milioane de euro, în contextuldiminuării veniturilor operaţionale şi avansului costuriloroperaţionale.

Veniturile operaţionale obţinutede grup s-au redus în primul trimestru cu 1,7%, la 1,9 miliarde deeuro, în principal din cauza scăderii veniturilor nete din dobânzicu 2,1%, la 1,29 miliarde de euro, care nu a putut fi compensată întotalitate de majorarea veniturilor nete din comisioane cu 2,1%, la481,2 milioane de euro.

Totodată, venitul net dintranzacţionare obţinut de Erste a rămas constant comparativ cu anulprecedent, la valoarea de 139,7 milioane de euro.

Pe de altă parte, cheltuielileadministrative generale au avansat cu 1% în primul trimestru, la963 milioane de euro, iar raportul cost/venit a urcat la 50,2%, dela 49,25 în perioada ianuarie-martie 2010.

Costurile de risc s-au diminuat înprimul trimestru cu 13,4%, de la 531,2 milioane de euro în primultrimestru al anului trecut la 460,1 milioane de euro, ca urmare arevenirii progresive a economiilor din Europa Centrală şi deEst.

"Per ansamblu, indicatoriimacroeconomici cheie din Europa Centrală şi de Est, precum şisentimentul investitorilor faţă de regiune au continuat să seîmbunătăţească. (...) România şi Ungaria au continuat, totuşi, săse confrunte cu probleme economice, astfel încât în aceste ţări nuanticipăm o creştere economică notabilă înainte de cel de-al doileasemestru. Pe de altă parte, datorită evoluţiilor din Cehia,Slovacia şi Austria (pieţe care aduc aproximativ două treimi dinvolumul total al afacerilor grupului), suntem convinşi că în acestan vom reuşi din nou să ne îmbunătăţim în mod considerabilprofitabilitatea", a declarat, într-un comunicat, Andreas Treichl,directorul general al Erste Group Bank.

Rata creditelor neperformanteraportate la împrumuturilor acordate clienţilor a urcat uşor înprimul trimestru, de la 7,6% la finele anului trecut la 7,7%. Ratade acoperire a creditelor neperformante s-a îmbunătăţit la 61,4%,de la 60% în decembrie 2010.

"Pe fondul întârzierii reveniriieconomice în Ungaria şi România, costurile de risc aferenteexerciţiului 2011 vor rămâne la niveluri crescute în cele douăţări. În celelalte ţări se prognozează o scădere a costurilor derisc cu 10-20% în 2011, ceea ce va susţine profitabilitatea încreştere la nivel de grup. Cu toate acestea, cheltuielileextraordinare aferente taxelor bancare în Austria şi Ungaria vorinfluenţa negativ profitul net", a mai spus şeful grupuluiaustriac.

Totalul activelor grupului ErsteBank a crescut în primul trimestru cu 3,7% faţă de sfârşitul anuluitrecut, la 213,5 miliarde de euro, în principal pe fondul majorăriivolumului operaţiunilor interbancare.

Împrumuturile şi avansurileacordate de Erste către instituţiile de credit au crescut înprimele trei luni cu 31,8% faţă de finele anului trecut, la 16,5miliarde de euro, dintre care două miliarde de euro au reprezentataportul tranzacţiilor repo.

Totodată, creditele şi avansurilecătre clienţi s-au menţinut faţă de sfârşitul anului trecut, lanivelul de 132,8 miliarde de euro,

Pe de altă parte, depoziteleclienţilor au urcat cu 1,9%, la 119,2 miliarde de euro, înprincipal ca urmare a avansurilor înregistrate în Cehia şi, maiconcret, a creşterile înregistrate la conturile de economii şi ladepozitele clienţilor persoane fizice.

Erste Bank controlează grupul BCR,după ce a preluat, în 2006, 61,88% din acţiunile BCR, pentru 3,75miliarde de euro, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţieşi Dezvoltare şi International Finance Corporation. Grupul austriacşi-a majorat ulterior participaţia la 69,17%, prin preluarea deacţiuni deţinute de salariaţii BCR.

În noiembrie 2009, grupul austriaca interpus în relaţia sa de acţionar majoritar al BCR două vehiculecu statut juridic de SRL înfiinţate în Austria, EGB CepsBeteilungen GmbH şi EGB Ceps Holding GmbH. Societatea din urmădeţine în prezent 69,4% din acţiunile BCR.

O participaţie de 30,11% la grupulBCR se află în proprietatea celor cinci societăţi de investiţiifinanciare (SIF).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO