Bănci și Asigurări

Radu Merica, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane: „În România există comisioane bancare foarte mari. În Germania există bănci cu comisioane zero “

Radu Merica, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane: „În România există comisioane bancare foarte mari. În Germania există bănci cu comisioane zero “

Radu Merica, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane. Foto Silviu Matei

Autor: Claudia Medrega, Andrei Cîrchelan

18.01.2013, 00:08 1916

Băncile din România continuă să perceapă comisioane pentru administrarea contului curent, care se menţin la un nivel ridicat, în timp ce în Germania există bănci care au comisioane zero, a declarat Radu Merica, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane.

"Există bănci în Germania care au comisioane zero. Nu plăteşti niciun fel de taxe de administrare a contului. (...) O asemenea bancă, aşa cum ar fi trebuit să fie la noi CEC-ul, de exemplu, ar trebui să se înfiinţeze cu o structură mare de distribuţie, cu un internet banking foarte simplu. Asta ar schimba foarte mult piaţa. Noi încă avem o piaţă bancară relativ scumpă, care astăzi trebuie să acopere pierderile din trecut", a spus Merica la ZF Live.

În ultimii ani s-a înregistrat un val de creştere a comisioanelor. Contul curent este un produs de bază, pe care orice client trebuie să-l cumpere dacă vrea să facă banking, reprezentând un venit sigur pentru bănci. De obicei, pentru administrarea contului curent băncile din România încasează comisioane de 10-15 euro pe an.

PÂstrarea unui cont curent în lei deschis la BCR după 6 octombrie 2012 costă din decembrie 4,5 lei, în creştere cu 1 leu faţă de tariful lunar aplicat pentru conturile vechi. BCR a devenit astfel una dintre cele mai scumpe bănci mari pentru acest produs pe care orice client care lucrează cu o bancă trebuie să-l cumpere. Noul tarif ar trebui să stimuleze clientela să se orienteze spre noile pachete de cont curent cu diferite tranzacţii incluse. Aceeaşi politică este urmată de mai mulţi ani de UniCredit, care taxează cu nu mai puţin de 7,5 lei/lună deţinerea unui cont curent. BRD şi-a in­dexat toate comisioanele la cursul leu/euro şi taxează administra­rea con­tului curent cu 0,8 euro/lună (echi­­va­lent în lei), circa 3,6 lei. Raiffei­sen cere pentru administrarea contului curent standard 2,5 lei pe lună, la fel şi banca de stat CEC Bank, în timp ce Bancpost aplică o taxă de 3,5 lei/lună. Banca Tran­sil­vania este singura bancă mare care nu reţine bani în fiecare lună clien­ţilor care au un cont curent, în timp ce competitorii săi trag lunar comi­­sioane de administrare chiar şi dacă se ajunge la sold negativ.

De ce nu avem o bancă germană mare în Ro­mânia? "Cu siguranţă că noi avem nevoie în România la ora actuală de o bancă de retail care să nu aibă mari ambiţii corporatiste, să nu aibă mari proiecte de expansiune, ci pur şi simplu să ofere nişte produse simple, să atragă cât mai mulţi oameni, persoane fizice în siste­mul bancar, pentru că noi încă avem o problemă, încă se plătesc salarii cash, în con­tinuare avem nişte comi­sioane ban­care foarte mari, mult mai mari decât în Germania." El a amintit că băncile mari ger­mane s-au înde­părtat puţin de retail şi retailul a fost foarte mult preluat de sparkasse (bănci de econo­mii indepen­dente - n. red.), bănci populare, care sunt sute, mii pe terito­riul Germaniei şi care oferă doar câ­teva produse foarte simple.

"Băncile mari s-au depărtat puţin de retail, au considerat că banii mulţi se fac în investment banking. Este o în­treagă discuţie la ora actuală în Ger­mania, dacă a fost un model sănătos să meargă pe urmele marilor bănci ame­ricane şi să-şi creeze propriile divizii pentru investment banking şi pentru mari proiecte şi să lase deoparte retailul. Retailul este preluat de multe bănci mici care nu au neapărat inte­resul să aibă o politică de expansiune, sunt foarte mulţumiţi acolo unde stau, nu au produse complicate, nu riscă banii clienţilor şi dau o mare stabilitate cetăţeanului, dar şi întreprinderilor mici şi mijlocii."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO