Bănci și Asigurări

Raiffeisen: Multi clienti in executare silita gasesc solutii in ultima clipa

Raiffeisen: Multi clienti in executare silita gasesc solutii in ultima clipa
23.03.2010, 23:10 362

Valoarea creditelor de retail care au fost restructurate anultrecut de Raiffeisen s-a ridicat la 100 mil. euro, in timp ce pesegmentul companiilor circa 5% din portofoliul de imprumuturi abeneficiat de diferite forme de asistenta, afirma Bogdan Popa,directorul financiar al bancii.

El a precizat ca volumul provizioanelor pentru risc de credit aajuns la 176 mil. euro, aproape dublu fata de nivelul din 2008,acoperind 6,8% din portofoliul total de credite.

Cat priveste cazurile in care se ajunge la executarea silita aclientilor care au garantii imobiliare, presedintele bancii, Stevenvan Groningen, spune ca din 160 de licitatii anuntate, mai putin de40 au fost duse pana la capat pentru ca multi clienti gasescsolutii in ultima clipa sau accepta o alta solutie din parteabancii.

In acelasi timp, el sustine ca Raiffeisen a continuat sa deacredite, acordand 55.000 de imprumuturi noi pentru persoane fizice."Creditarea este activitatea de baza pentru o banca si am dat catam putut. Sistemul bancar a fost mai aspru cu conditiile definantare anul trecut, dar nu acesta a fost cel mai importantfactor de scadere a creditului, ci lipsa cererii. La noi rata derespingere a solicitarilor a crescut fata de 2008, dar nu foartemult."

Totusi, creditarea a franat puternic la Raiffeisen in 2009, casi pe ansamblul pietei: creditele noi pentru persoane fizice aureprezentat circa 20% din volumul vanzarilor pe 2008, in timp cepentru companii finantarea s-a mentinut la 50%. Astfel, soldultotal al creditelor a scazut cu 3,5%, pana la 2,58 mld. euro, dincare creditele de retail reprezinta 1,48 mld. euro. In acelasitimp, banca a externalizat credite de 1,5 mld. euro, in mare partefinantari corporate.

Depozitele au scazut si mai mult, cu 7,3%, pana la 3,38 mld.euro, din care persoanele fizice detin o cota de circa 2 mld. euro."Am mentinut un raport credite/depozite foarte sanatos, de 76%,desi a fost o lupta dura pe depozite anul trecut si noi n-amconsiderat oportun sa platim dobanzi atat de mari pentru ca n-amavut nevoie", spune Van Groningen.

Desi personalul s-a redus cu circa 600 de angajati, pana la6.138, banca nu a reusit sa taie costurile pe cat de repede auscazut veniturile.

Astfel, veniturile totale au scazut cu 16%, iar costurile s-auredus cu 7,4%, rezultand o deteriorare a raportului cost/venit dela 54,2% in 2008 la 60,1% in 2009.

De asemenea, caderea profitului net cu 55% s-a reflectat inscaderea rentabilitatii capitalurilor proprii (ROE) de la 32,2% la14,5%. Bogdan Popa, directorul financiar, spune ca dintre toatecategoriile de venituri anul trecut au crescut doar cele dintranzactii si investitii. "Veniturile din dobanzi au scazut cu 16%pentru ca nu am transferat asupra clientilor toata cresterea decosturi de pe pasive. Veniturile din comisioane au coborat cu 20%,iar cele din tranzactii valutare cu 30% pe fondul scaderiisemnificative a volumului de plati si de operatiuni FX."

Desi banca a facut profit de 74 mil. euro, intregul grupRaiffeisen Romania a raportat un castig de numai 40 mil. euro. VanGroningen pune aceasta diferenta pe seama "pierderii semnificative"inregistrate de Raiffeisen Leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO