Bănci și Asigurări

Restantele la rambursarea creditelor s-au dublat in ultimul an

Restantele la rambursarea creditelor s-au dublat in ultimul an

Click pentru imaginea marita

11.03.2008, 20:42 17

Bancile locale au inregistrat o crestere abrupta a restantelor in luna ianuarie, soldul creantelor cu intarzieri la plata urcand cu 21% fata de decembrie 2007, pana la aproape 516 mil. lei (140 mil. euro). Totusi, restantele inregistrate de clientii individuali au inregistrat o scadere usoara in prima luna a anului, arata datele BNR. An la an, soldul restantelor s-a dublat avand in vedere ca in decembrie 2006 era de 217 mil. lei.
La sfarsitul lui ianuarie, clientii individuali (persoane fizice) inregistrau restante la rambursarea creditelor de 371,2 mil. lei (100 mil. euro), in scadere cu 2% fata de decembrie anul trecut. Totusi, comparativ cu decembrie 2006, soldul este acum mai mare cu 154%.
Astfel, desi clientii persoane fizice sunt responsabili pentru grosul restantelor, cresterea din ianuarie a fost alimentata de catre companii.
Bancherii atentioneaza insa ca si clientii individuali incep sa aiba probleme cu plata ratelor la credite, dupa deprecierea sensibila a leului din a doua jumatate a anului trecut, care s-a suprapus peste o tendinta de crestere a dobanzilor, atat la imprumuturile in moneda locala, cat si in valuta.
De altfel, bancile si-au majorat puternic provizioanele constituite (sume imobilizate in vederea acoperirii unor pierderi care ar putea sa apara intr-un viitor previzibil) in ianuarie. La nivelul sistemului bancar, provizioanele au urcat in prima luna a anului cu aproape 10%, pana la 3,9 miliarde de lei (echivalentul a 1,05 miliarde de euro).
Cele mai mari probleme le au clientii care au profitat in vara trecuta de relaxarea normelor de creditare, indatorandu-se puternic (pana la 70% din venituri), in timp ce euro se afla la minimele ultimilor trei ani fata de leu.
Adrian Radu, presedintele executiv al MKB Romexterra, a explicat recent pentru ZF ca un numar "ingrijorator" de clienti individuali ai bancii au ajuns sa aiba probleme cu rambursarea creditelor, dupa ce cheltuielile curente le-au crescut foarte mult.
Si BRD, a doua banca din sistem dupa active, pregateste o inasprire a conditiilor de creditare pentru persoane fizice, pe fondul deteriorarii conditiilor de piata.
In principiu, banca are in vedere reducerea gradului de indatorare pentru clienti, in conditiile in care normele proprii aprobate de BNR in vara trecuta prevad un plafon de 70% pentru ponderea ratei in veniturile lunare nete ale clientului. Restantele au inceput sa creasca rapid inca de anul trecut, pe fondul mentinerii unei dinamici foarte ridicate a creditarii. In 2007, soldul creantelor restante si indoielnice a urcat cu 95%, dupa ce in 2006 cresterea fusese de 10%. In conditiile in care si creditul total a urcat rapid, ponderea restantelor a ramas insa scazuta.
La nivelul anului trecut, ponderea creditelor restante si indoielnice in total credite a ramas neschimbata, in timp ce ponderea in total active s-a majorat cu 0,1 puncte procentuale fata de decembrie 2006. In acelasi timp, ponderea creantelor restante si indoielnice in capitalul propriu a inregistrat o crestere cu 1,1 puncte procentuale, pana la nivelul de 2,6 %.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO