Bănci și Asigurări

Retailul, campul de bataie pentru profituri viitoare

11.05.2004, 00:00 17



Reprezentantii sistemului bancar apreciaza ca institutiile de credit trebuie sa se orienteze spre sectorul retail pentru a gasi noi surse de profit, in conditiile in care creditarea firmelor mari nu mai permite obtinerea unor marje de profit ridicate.



"Piata retail ofera inca oportunitati de crestere ridicate, intrucat nivelul disponibilitatilor populatiei este in crestere. De asemenea, ponderea in PIB a imprumuturilor populatiei este de 4% in Romania, comparativ cu 12% in Europa Centrala si de Est si 49% in zona euro", a declarat ieri Nicolae Danila, presedinte executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), la seminarul Banking on Romania.



El a mentionat ca bancile pot obtine profituri ridicate, dar cu riscuri mai mari, din imprumuturile acordate intreprinderilor mici si mijlocii.



La randul sau, directorul general adjunct al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, a afirmat ca sistemul bancar se afla intr-un moment crucial, in care bancile trebuie sa caute noi surse de profit.



"In trecut, majoritatea bancilor s-a concentrat pe consolidarea bilantului. Acum bancile au o alta abordare si trebuie sa se lupte mai mult pentru a obtine venituri", a spus Negritoiu.



Directorul general al Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD)- Groupe Societe Generale, Patrick Gelin, a afirmat ca principala provocare in fata sistemului bancar este piata creditelor pentru persoane fizice.



El a aratat ca dezvoltarea acestui segment este ingreunata de mai multi factori, cum ar fi nivelul de trai scazut, reglementarile stricte ale Bancii Nationale a Romaniei.



"In Romania, veniturile familiei sunt concentrate foarte mult pe cheltuielile cu alimentele sau incalzirea si ramane putin loc pentru economisire. De asemenea, inflatia ridicata si nivelul scazut al dobunzilor nu incurajeaza economisirea, esentiala pentru dezvoltarea sistemului bancar", a apreciat Gelin. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO