Bănci și Asigurări

Rezerva valutară a BNR revine la 32,7 mld. euro

Rezerva valutară a BNR revine la 32,7 mld. euro

Foto Shutterstock

Autor: Liviu Chiru

01.06.2011, 23:35 571

BNR avea în vistierie rezerve valutare de 32,7 miliarde de eurola sfârşitul lunii mai, cu 634 de milioane de euro mai mult decâtîn aprilie.

Creşterea din mai a fost alimentată în primul rând de sumeleintrate în contul de la BNR al Ministerului de Finanţe, în urmaemisiunii de obligaţiuni în euro din mai, prin care a absorbit 939mil. euro de la băncile locale.
Sumele fuseseră însă eliberate de BNR pentru bănci în aprilieprin reducerea cu cinci puncte procentuale, la 20%, a rezervelorminime obligatorii pe care acestea trebuie să le ţină. GuvernatorulMugur Isărescu a arătat la acel moment că prin decizia din martie afost eliberată pentru bănci o sumă de circa 1,2 miliarde deeuro.

Finanţele au reuşit să atragă doar o parte din sumă, în condiţiileîn care unele bănci au ales să ramburseze împrumuturi mai vechi dela acţionarii din străinătate din sumele eliberate, în loc săfinanţeze statul.
După creşterea din mai, rezervele valutare ale BNR au revenitaproape de nivelul de la sfârşitul lui martie, de 32,76 miliarde deeuro. Banca centrală a contabilizat luna trecută intrări de valutăîn vistierie de 1,8 mld. euro.
"Nu cred că BNR a atras sume de pe piaţa interbancară, pen­trucă euro nu a mai coborât sub 4,1 lei şi nu a mai fost nevoie deinter­venţii", a comentat un dealer. Piaţa a suspectat chiar înunele ocazii vânzări de valută ale BNR, menite să întrerupătendinţe punctuale de creştere a cursului. Cotaţiile au fostrelativ stabile în luna mai, euro oscilând într-o bandă îngustă înjurul pragului de 4,1 lei.
BNR enumeră între sursele intrărilor de valută alimentareacontului Comisiei Europene, alimentarea conturilor MinisteruluiFinanţelor şi veniturile obţinute din administrarea rezerveiinternaţionale. Totodată, aprecierea dolarului şi lirei sterlinefaţă de euro a adus un plus din reevaluarea plasamentelor în acestedevize, în condiţiile în care BNR îşi face calculele în euro.
Pe partea de ieşiri de valută de la rezerva valutară, BNR acontabilizat în mai fluxuri de 1,2 mld. euro, reprezentândmodificarea rezervelor minime ale băncilor comerciale şi plăţile derate aferente datoriei publice externe. În luna iunie, statul vaavea de făcut plăţi în contul datoriei publice externe de 128 mil.euro. Rezerva de aur a băncii centrale se men­ţine la 103,7 tone,valoarea acesteia fiind la sfâr­şitul lunii mai de 3,55 mld. euro.Astfel, rezervele internaţionale totale ale BNR ajung la 35,5miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO