Bănci și Asigurări

Rezistenţa la recesiune a economiei SUA a devenit o problemă pentru Wall Street: dobânzile vor rămâne ridicate mai mult timp

Rezistenţa la recesiune a economiei SUA a devenit o...
Foto: AFP / MediafaxFoto

Autor: Catalina Apostoiu

09.04.2024, 00:06 662

În SUA, cea mai mare economie a lumii şi locul de unde se dă tonul pentru pieţele financiare, încep să apară îndoieli că banca centrală va începe să reducă dobânzile în acest an, potrivit The Wall Street Journal. Nu cu mult timp în urmă pieţele şi investitorii făceau presiuni ca Fed să pornească din această primăvară campania de ieftinire a creditului.

Angajatorii au adăugat cu mult mai multe locuri de muncă decât an­ti­cipaseră economiştii în martie, muncitorii devenind mai productivi, iar imigraţia continuând să alimen­te­ze rata de ocupare a forţei de muncă.

În urma publicării datelor res­pective, ce atestă rezistenţa econo­miei americane, un număr în creştere de traderi pariază că banca centrală americană (Fed) ar putea reduce dobânzile doar o dată sau de două ori în acest an, sub estimările oficiale de trei reduceri de un sfert de punct. Iar câţiva traderi chiar încep să parieze că banca ar putea lăsa dobânzile neschimbate.

Perspectiva ca creşterea econo­mică şi inflaţia să menţină dobânzile mult mai ridicate decât se anticipase cu doar câteva luni în urmă a început să afecteze pieţele americane de acţiuni.

Şi totuşi, activitatea economică peste aşteptări de solidă din acest an nu a schimbat aşteptările Fed că scă­derea inflaţiei va permite reduceri de dobânzi în acest an, a declarat şeful băncii Jerome Powell.

Strategii BCE încep să se pozi­ţioneze pentru următoarea dezbate­re cu privire la dobânzi în condiţiile în care o primă reducere în iunie devine din ce în ce mai sigură, iar inflaţia continuă să încetinească, scrie Bloomberg.

Întrebarea la care membrii Con­siliului Guvernator va trebui să răs­pundă este dacă să-şi urmeze primul pas către relaxarea politicii monetare cu un altul la şedinţa din iulie, sau să aştepte până în septembrie cel puţin.

Câţiva oficiali şi-au exprimat prefe­rinţele direct, în timp ce alţii ar putea contura calea viitoare mai indirect insistând că o mişcare în a­ceastă săptămână rămâne o opţiune, potrivit lui Kamil Kovar, economist la Moody’s.

Yannis Stournaras a fost cel mai explicit cu privire la susţinerea a două reduceri consecutive înaintea pauzei din vară. Piero Cipollone a declarat că există spaţiu pentru reducerea „rapidă“ a dobânzilor în pofida creşterilor salariale. Edward Scicluna şi Francois Villeroy de Galhau se numără printre cei care nu au exclus posibilitatea începerii relaxării politicii monetare în această săptămână. alţii, ca Mario Centeno, au subliniat că reducerea costurilor de finanţare este necesară pentru evitarea rănirii economiei fragile a zonei euro.

Niciunul dintre economiştii chestionaţi de Bloomberg nu se aşteaptă ca dorinţa pentru o reducere în această săptămână să fie împlinită. Aceştia se aşteaptă ca reducerile să înceapă în iunie, deşi majoritatea anticipează o pauză în luna următoare.

Majoritatea subliniază necesitatea de a avea o minte deschisă, sentiment redat de şefa BCE Christine Lagarde luna trecut când aceasta a declarat că banca nu se poate „pre-angaja la o anumită cale pentru dobânzi“ nici chiar după o primă reducere.

Vitală în această dezbatere va fi cât de rapid va continua inflaţia să scadă către, şi posibil sub, ţinta de 2%. În martie, preţurile de consum au înregistrat o creştere anuală de 2,4%, uşor sub aşteptările economiştilor, iar un declin în continuare este anticipat în lunile următoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO