Bănci și Asigurări

Scaderea dobanzilor, inca un episod

27.01.2005, 00:00 23



Scaderea de dobanzi semnalata de Banca Nationala la inceputul lunii prin respingerea ofertelor la licitatia pentru certificate de depozit si diminuarea dobanzii de interventie continua sa se propage in piata. Ultima mutare semnificativa apartine Bancii Romanesti, care a operat micsorari ale dobanzilor la credite. Intre timp si alte banci si-au ajustat dobanzile remunerate la depozitele in lei ale clientilor.



Banca Romaneasca, membra a grupului National Bank of Greece, a redus la inceputul saptamanii dobanda la creditele ipotecare/imobiliare si la cele pentru nevoi de consum in lei, cat si pentru cele in valuta.



Astfel, la creditele pentru nevoi personale in lei dobanda variabila a fost diminuata cu un punct procentual, pana la 27,75% pe an. Totodata, banca a introdus si optiunea de contractare a acestor creditele la o dobanda fixa, stabilita la 24% pe an.



Banca a operat modificari si pentru creditele de nevoi personale acordate in euro. Astfel, dobanda la care aceste imprumuturi pot fi obtinute a scazut cu 1,5 puncte procentuale, pana la 12,25% pe an.



In cazul creditelor pentru casa, Banca Romaneasca a redus dobanzile percepute clientilor persoane fizice cu trei puncte procentuale, pana la 24,5% pe an, la imprumuturile in lei. Pentru creditele in euro dobanda a scazut cu 1,6 puncte procentuale, pana la 8,9% pe an, iar pentru cele in dolari cu 1,15 puncte procentuale, pana la 8,75%. Dobanzile sunt stabile, indiferent de valoarea creditului solicitat si de perioada contractata.



Pe de alta parte, alte cinci banci - Banca Carpatica, Eurom Bank, Piraeus Bank, SanPaolo IMI Bank si Romexterra au operat reduceri ale dobanzilor oferite la depozite.



Astfel, Banca Carpatica a operat reduceri de dobanzi cuprinse intre 1,25 si 1,5 puncte procentuale. Dobanzile platite de banca pentru depozitele in lei variaza acum intre 13% pe an si 14,75% pe an.



Eurom Bank a scazut dobanzile la depozitele in lei cu 0,5 - 0,75 puncte procentuale, acestea ajungand acum sa varieze intre 14,25% si 16,25% pe an.



Piraeus Bank si-a revizuit dobanzile, astfel incat acestea au scazut cu 0,25 - 1 punct procentual. Dupa aceste modificari, dobanzile platite de banca la depozitele in lei oscileaza intre 14,5% si 15% pe an.



SanPaolo Bank a micsorat dobanzile platite la lei cu 0,5 pana la 1,75 puncte procentuale, acestea osciland acum intre 13,5% si 14,5% pe an. Romexterra a scazut dobanzile la lei cu un punct procentual, astfel incat acestea sunt cuprinse intre 14% si 15,5% pe an.



Scaderea dobanzilor, sustinuta tot mai energic de banca centrala, are ca principal obiectiv ajungerea, pana la momemtul liberalizarii contului de capital, la un nivel cat mai putin atractiv, pentru a diminua riscul atragerii unor capitaluri speculative substantiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO