Bănci și Asigurări

Scaderea dobanzilor, o afacere profitabila pentru bancheri

13.06.2005, 19:02 18

Ritmurile diferite in care au scazut dobanzile cerute de banci la creditele in lei si cele platite la depozitele constituite in lei au lasat loc bancilor pentru marje mai mari, arata datele Bancii Nationale.

La sfarSitul lunii martie dobanda medie pentru creditele noi acordate in lei persoanelor fizice a fost de 22,3% pe an, in scadere cu aproape cinci puncte procentuale fata de luna octombrie a anului trecut.

Totodata, dobanda medie platita pentru depozitele noi a fost de 10,4%, cu 3,5 puncte procentuale mai mica decat in urma cu sase luni. Pentru termenele scurte, de pana la sase luni, dobanzile sunt insa mai ridicate decat aceste medii.

Pentru termenul de sase luni diferentialul de dobanda era la sfarsitul lui martie mai mare decat in octombrie anul trecut, chiar in conditiile in care ratele au scazut atat la credite, cat si la depozite. In aceste sase luni diferenta dintre dobanzile active si cele pasive a inregistrat insa unele cresteri semnificative, ajungand in februarie la aproape 16 puncte procentuale, fata de 10,2 puncte in octombrie. Dupa scaderile de dobanzi la credite din primavara, diferentialul s-a redus, insa numai pana la 11,5 puncte, peste nivelul din octombrie. Agregat pentru toate termenele, diferentialul de dobanda a scazut in sase luni (octombrie 2004 - martie curent) cu putin peste un punct, pana la 12 puncte procentuale.

Ritmurile diferentiate de scadere a dobanzilor au permis insa bancilor sa obtina marje mai mari, adica profituri mai insemnate, ceea ce s-a vazut in rezultatele peste asteptari din primul trimestru.

Aceasta in conditiile in care dobanzile la depozite au cazut abrupt din ianuarie, in timp ce la credite bancile au amanat sa opereze ajustari pana cand tendinta s-a confirmat. De altfel, singura scadenta pentru care dobanzile la credite au coborat sub pragul de 20% pe an este cea de peste cinci ani. Majoritatea imprumuturilor cu scadente mai mari de cinci ani sunt cele imobiliare.

Bancherii spun ca reducerea dobanzilor si cresterea concurentei vor determina si reducerea treptata a marjelor de dobanda pe piata si, implicit, a castigurilor din dobanzi. Astfel, urmatorul pas ar fi concentrarea pe sporirea castigurilor din comisioane, prin marirea rulajelor. Pana atunci insa, bancile profita din plin de beneficiile unei scaderi de dobanzi care lasa loc pentru majorari de marje. Situatia se datoreaza si insuficientei dezvoltari a pietei si a culturii economice, majoritatea celor care economisesc neavand la indemana alte alternative de investire a banilor decat depozitele bancare. La fel cum cei mai multi dintre cei care doresc sa se imprumute trebuie sa apeleze la o banca. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24