Bănci și Asigurări

Schimbare de macaz: euro urcă spre 4,45 lei, dobânzile scad spre 1,5%

Schimbare de macaz: euro urcă spre 4,45 lei, dobânzile...

Autor: Ciprian Botea

09.12.2014, 00:07 205

Cursul de schimb a urcat ieri spre pragul de 4,45 lei/euro pentru a patra şedinţă în ultimele două săptămâni, în timp ce leii au continuat să se ieftinească pe piaţa interbancară, unde dobânda pe trei luni se apropie treptat de un nou prag – de 1,5% pe an.

BNR a afişat ieri un curs de schimb oficial de 4,4419 lei/euro, maximul ultimelor două săptămâni, în timp ce dolarul american a urcat la 3,6246 lei, adică un nivel care nu mai fusese atins din august 2012.

Indicatorul pieţei interbancare Robor cu scadenţa la 3 luni, pe baza căruia sunt calculate dobânzile celor mai multe credite de retail, a ajuns la 1,66% pe an, un minim istoric.

Costul leilor pe piaţa interbancară este în scădere de peste două luni. La începutul lunii noiembrie, indicatorul Robor a reintrat sub pragul de 2% pe an, iar acum se îndreaptă spre următoarea bornă, de 1,5% pe an.

Cursul de schimb fluctuase într-un interval foarte îngust, între 4,39 şi 4,43 lei/euro de la finalul lunii iulie până la începutul lui noiembrie, dar în ultima lună cotaţiile s-au stabilizat treptat pe un palier mai sus, iniţial în jurul a 4,43 lei/euro, iar acum aproape de 4,44 lei/euro.

Practic, mişcarea cursului în sus şi respectiv a dobânzilor la lei în jos este un fenomen care durează de mai multe săptămâni.

Cursul a avut prima „răbufnire“ pe piaţa interbancară după o lungă perioadă de acalmie la finalul lunii noiembrie, imediat după ce guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus într-o conferinţă că acesta a fost „insensibil, leneş şi ignorant“, inclusiv la agitaţia politică legată de alegerile prezidenţiale.

Isărescu a spus recent că oamenii se uită prea mult la cursul de schimb, chiar şi în cazul unor fluctuaţii nesemnificative, sfatul său fiind ca o atenţie mai mare să fie acordată dobânzilor, nu cursului.

Atenţia mare acordată fluctuaţiilor cursului vine în condiţiile în care mai mult de jumătate din creditele acordate de bănci, echivalentul a 27 mld. euro, sunt în valută. Practic, orice mişcare a cursului se observă în ratele pe care sute de mii de români le plătesc lunar băncii de la care au luat credit.

Totuşi, o atenţie mai mare a început să fie acordată şi dobânzilor interbancare, în condiţiile în care cea mai mare parte a creditelor nou acordate în ultimul an sunt în lei şi au dobânzi variabile.

Dobânzile interbancare, aflate acum la minime istorice, au avut două episoade de volatilitate anul acesta, când au urcat de la 2% la peste 3% într-un interval de numai câteva zile.

Scăderea dobânzilor interbancare vine în contextul în care băncile urmează să actualizeze spre sfârşitul anului indicii de referinţă din contractele de credit. Cea mai mare parte a creditelor acordate în ultimii trei ani au dobânzi variabile, astfel că numărul clienţilor care vor resimţi impactul scăderii dobânzilor este sem­nificativ.

Ultima ajustare a avut loc în septembrie, la un nivel al dobânzilor interbancare de circa 3% pe an. O dobândă redusă cu 1,5 puncte procentuale înseamnă o economie lunară de peste 150 de lei la plata ratei unui credit ipotecar de valoare medie.

Dacă euro se stabilizează însă pe un palier mai sus, clienţii cu credite în valută, care sunt în continuare majoritari, vor plăti rate mai mari. BNR a fost foarte atentă la mişcările cursului în trecut şi a încercat să limiteze aprecierea prea puternică a euro pentru a nu afecta debitorii şi de asemenea pentru a limita impactul asupra inflaţiei, în contextul în care multe preţuri sunt exprimate în euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO