Bănci și Asigurări

Leii se ieftinesc de la o zi la alta: dobânda ROBOR la 3 luni a ajuns la 1,7%

Leii se ieftinesc de la o zi la alta: dobânda ROBOR la 3...

Autor: Liviu Popescu

03.12.2014, 00:06 1156

Dobânda Robor la 3 luni, referinţa pentru costul creditelor de retail în lei, a ajuns ieri la un minim istoric de 1,71%, scăderea din ultimele două luni fiind de peste un punct şi jumătate.

Costul mai mic al leilor pe piaţa interbancară se va reflecta în rate la credite mai mici începând de anul viitor, în condiţiile în care majoritatea băncilor vor actualiza dobânzile luna aceasta.

„Scăderea recentă a ratelor de dobândă interbancare reflectă îmbună­tă­ţirea condiţiilor de lichiditate din piaţă. Excedentul bugetar înregistrat la finalul lunii octombrie a determinat guvernul să efectueze cheltuieli bugetare semnificative în lunile noiembrie şi decembrie. Anticipez ca dobânzile interbancare să scadă uşor până la finalul anului şi să se stabilizeze la niveluri joase începând cu 2015, susţinute de evoluţia favorabilă a inflaţiei“, a spus Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit Ţiriac.

Un element determinant pentru scăderea Robor este programul de relaxare monetară derulat de BNR, în condiţiile în care banca centrală a redus în noiembrie pentru a cincea oară anul acesta dobânda-cheie până la minimul istoric de 2,75% pe an, cu scopul de a impulsiona creditarea în lei. Totodată, BNR a redus  în septembrie rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei la 10, această măsură având un impact direct asupra lichidităţii din piaţă de circa 2,5 miliarde de lei.

Dobânzile crescuseră puternic în august şi septembrie, iar atunci BNR a intervenit pe piaţă şi a injectat prin mai multe operaţiuni repo 9 mld. lei în sistemul bancar. Acesta a fost al doilea val de volatilitate a dobânzilor înregistrat anul acesta. Nivelul maxim al dobânzii la care băncile se împrumută în lei pe termen de trei luni de pe piaţa monetară a atins maximul anului în februrarie, când ajunsese la 3,76% pe an pe fondul unui val de volatilitate a dobânzilor la lei, generat de o lipsă acută de lichiditate în sistemul bancar.

Indicatorul Robor la 3 luni se află sub nivelul dobânzii de politică monetară şi ar putea rămâne sub nivelul acesteia chiar şi în cazul unei noi relaxări la şedinţa din luna ianuarie. La începutul lunii octombrie, au fost câteva zile în care Robor s-a situat peste dobânda-cheie, aflată atunci la 3% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO