ZF 24

Schimbare de macaz pe piaţa interbancară: cursul leu/euro creşte, dobânzile la lei scad

Schimbare de macaz pe piaţa interbancară: cursul...

Autor: Ciprian Botea

09.12.2014, 00:07 1128

Cursul de schimb a urcat ieri peste nivelul de 4,44 lei/euro pentru a patra oară în ultimele două săptămâni, în timp ce leii au continuat să se ieftinească pe piaţa interbancară, unde dobânda pe trei luni scade spre 1,6% pe an. Cursul oficial a fost ieri de 4,4419 lei/euro, iar indicatorul Robor la trei luni a atins un minim istoric de 1,66%.

Costul leilor pe piaţa interbancară, în funcţie de care fluctuează şi dobânzile la credite, este în scădere de peste două luni. La începutul lunii noiembrie, Robor a reintrat sub pragul de 2% pe an, iar acum se îndreaptă spre următoarea bornă, de 1,5%. Cursul fluctuase într-un interval foarte îngust, între 4,39 şi 4,43 lei/euro de la finalul lunii iulie până la începutul lui noiembrie, dar în ultima lună cotaţiile s-au stabilizat pe un palier mai sus. Practic, mişcarea cursului în sus şi respectiv a dobânzilor la lei în jos este un fenomen care durează de mai multe săptămâni, deşi cu o intensitate mai redusă în ceea ce priveşte cursul.

Asftel, deocamdată nu a fost nevoie de intervenţii ale BNR pe piaţa valutară. BNR a intervenit în trecut în sprijinul leului, chiar cu preţul creşterii dobânzilor interbancare. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat recent că oamenii se uită prea mult la cursul de schimb, chiar şi în cazul unor fluctuaţii nesemnificative, sfatul său fiind ca o atenţie mai mare să fie acordată dobânzilor, nu cursului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO