Bănci și Asigurări

Strainii au plasat la bancile romanesti 2 mld. lei

10.01.2006, 18:25 10

Investitorii nerezidenti detineau la sfarsitul lui octombrie depozite in lei la bancile locale in valoare de aproape 2 mld. lei (mai mult de jumatate de miliard de euro), de aproape 11 ori mai mult decat in urma cu un an.

Cresterea spectaculoasa este insa influentata de baza de comparatie redusa, in conditiile in care nerezidentii au primit dreptul de a constitui depozite in lei la bancile romanesti abia in aprilie anul acesta. Soldul reflecta numai depunerile nerezidentilor, altii decat institutii bancare.

Pe de alta parte, cresterile cele mai insemnate s-au inregistrat abia in ultimele luni. Astfel, numai in luna octombrie depozitele lor au crescut cu 14%, pana la 1,98 mld. lei (0,54 mld. euro). Saltul cel mai important a avut insa loc in august, cand soldul acestor depozite s-a triplat. Tot in luna august cursul a atins minimul anului, la 3,4022 lei pentru un euro, pe fondul vanzarilor mari de valuta din partea nerezidentilor, care doreau sa initieze pozitii pe leu. Cotatiile pe piata valutara coborasera chiar sub nivelul suport de 3,4 lei pentru un euro, iar perspectiva de scadere rapida a atras interventia energica a BNR, care a cumparat valuta mai multe zile la rand. Ulterior banca centrala a fortat scaderea dramatica a dobanzilor, prin nesterilizarea excesului de lichiditati din piata monetara, pentru a face plasamentele in lei mai putin atractive pentru investitorii speculativi.

Nerezidentii (altii decat banci straine) mai detin la bancile locale si depozite in valute convertibile, in valoare de aproape 2,4 mld. lei (0,6 mld. euro). Soldul acestor plasamente a crescut cu 21% numai in octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO