Bănci și Asigurări

Turcii de la FIBA aduc pe piata o societate de finantari imobiliare

08.06.2005, 18:51 22

Finans Credit Ipotecar, cea mai tånara membra a grupului FIBA in Romånia, isi va incepe activitatea la 1 iulie, avånd ca principal obiect de activitate acordarea de finantari in domeniul imobiliar.

Principalul produs al societatii este un credit ipotecar acordat pe o perioada de påna la 30 de ani, prin care se acorda finantari de påna la 250.000 de euro. Dobånda este calculata in functie de dobånda pietei londoneze EURIBOR la sase luni, la care se adauga o marja de 6,5-6,8 puncte procentuale. In prezent dobånda este cuprinsa intre 8,75% si 8,99% pe an, fiind revizuibila semestrial. La acordare banca percepe un comision de 2% din valoarea creditului, plus un comision fix de analiza de dosar.

a??Prin acest produs, cu rate lunare mici, ne adresam in special tinerilor si celor care doresc sa-si construiasca sau sa achizitioneze o casa fara un efort foarte insemnata??, a spus Ina Stet, administrator al Finans Credit Ipotecar. Ea sustine ca prin intermediul acestui produs pot fi finantate atåt achizitia de imobile, cåt si construirea unora noi, societatea acceptånd ipoteca asupra unui bun viitor, pe baza avizului de constructie.

Societatea va folosi pentru distribuirea produsului reteaua Finansbank, dar si parteneriate incheiate cu societati imobiliare.

Finans Credit Ipotecar a fost infiintata la sfårsitul anului trecut si este detinuta de Finansbank Holland, care controleaza 99% din titluri. Societatea are un capital social de trei milioane de euro.

a??Pe långa acesti bani, dispunem de o linie de finantare practic nelimitata la banca-mama, pe care o vom accesa in functie de necesitatia??, a mai spus Ina Stet. Finansbank Holland a avut anul trecut un volum al activitatii de aproximativ doua miliarde de euro si a obtinut un profit de 24 mil. euro. Banca opereaza numai prin intermediul Internet-ului si al call-center-urilor, neavånd o retea proprie de distributie.



Finansbank: Vizam un loc in top zece

Finansbank Romånia, banca comerciala detinuta de grup pe piata locala, avea la sfårsitul lunii mai active totale in valoare de 250 mil. euro, in crestere cu 23% fata de inceputul anului.

a??Intentionam sa atingem un nivel al activelor de cel putin 350 mil. euro påna la sfårsitul acestui an, in conditiile in care in prezent detinem active de 250 mil. euro. Planurile noastre de dezvoltare prevad un nivel al activelor de un miliard de euro påna la sfårsitul lui 2007, in timp ce reteaua teritoriala va ajunge la 100 de unitatia??, a declarat Tamer Ozatakul, presedintele Finansbank.

Astfel, Finansbank intentioneaza sa intre in topul primelor zece banci de pe piata din punctul de vedere al activelor in urmatorii trei ani. Ozatakul a declarat ca datele privind profitul pe primul trimestru nu au fost auditate, insa rezultatele preliminare depasesc estimarile.

Volumul total al creditelor acordate era la sfårsitul lui mai de 153 mil. euro, in timp ce depozitele atrase de la clienti totalizau 169 mil. euro. Potrivit oficialilor bancii, rata creditelor neperformante (restante, mai mari de 90 de zile) este de sub 1%, mai putin decåt fusese prevazut.

Ozatakul a precizat ca banca detine o cota de piata de aproximativ 1% in prezent, insa are o pozitie mai buna pe unele segmente. Astfel, Finansbank detine o cota de 4% pe piata creditelor de consum si 8% pe segmentul cardurilor de credit.

Påna la sfårsitul acestui an reteaua bancii ar trebui sa ajunga la 50 de unitati, fata de 25 cåte are in prezent. Investitia medie pentru o unitate este de 250.000 de euro, sustin oficialii bancii.

a??Investitiile in retea totalizeaza anul acesta aproximativ 5 mil. euro. La acestea se mai adauga un milion de euro, care reprezinta investitii in dezvoltarea si modernizarea sistemului ITa??, a precizat Ozatakul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO