Bănci și Asigurări

Unirea spera sa fie prima banca care sa scape de faliment

29.06.2000, 00:00 82



Banca Unirea este ultima pe lista Bancii Nationale care intra in regim special de decontare datorita faptului ca actionarul principal, Banca Populara Romana, a retras o suma mare de bani (85 miliarde de lei) ceea ce a diminuat lichiditatile bancii foarte mult, punand-o in situatia de a nu-si putea constitui garantiile.

Pana acum nici una din bancile care au intrat in regim special de decontare nu au reusit sa faca rost ulterior de bani si sa se salveze de la faliment.

"Banca Unirea va iesi cu fata curata din regimul de decontare speciala si nu va ajunge in stare de faliment, pentru ca in comparatie cu celelalte banci care nu au reusit sa se mai intoarca din drum odata ce au fost puse sub regim special de decontare situatia financiara ne permite acest lucru", a declarat Ziarului Financiar, Dragos Boanca, vicepresedintele Consiliului de Administratie al bancii.

El a adaugat ca in prezent banca are un grad de solvabilitate de 27%, iar profitul pe primul sase luni ale anului este in jur de trei miliarde de lei.

"Avem in jur de 2.000 de deponenti, iar valoarea totata a depozitelor este destul de scazuta, respectiv 10 miliarde de lei", a mai explicat oficialul bancii.

Conducerea bancii estimeaza ca in urmatoarele doua saptamani va recupera 20 de miliarde de lei din creditele restante in aceasta perioada, plus dobanda, si, pe de alta parte se are in vedere realizarea unei majorari de capital.

"Aceasta majorare de capital nu va fi facuta in mod cert de BPR, actionarul majoritar pentru ca nu are posibilitatea, dar exista varianta sa avem chiar o sursa externa", afirma Boanca.

Structura actionariatului bancii este acum: BPR - 57%, SIF Moldova - 11%, Amerom (Prima TV) - 3%, restul de actiuni fiind detinut de circa 300 de persoane fizice.

In prezent, banca Unirea are disponibilitati la BNR in valoare de aproximativ 4 miliarde de lei, fata de 12-14 miliarde de lei cat trebuia, iar lichiditatile bancii se ridica la doar 2,5-3 miliarde de lei, dupa cum a spus oficialul bancii.

BNR s-a aratat extrem de intransigenta in ultimi doi ani in ceea ce priveste curatirea sectorului bancar, aplicand strict regulamentele,.

Crearea Fondului de Garantare a depozitelor in sistemul bancar a permis BNR sa nu-si mai puna problema deponentilor pentru ca s-a gasit o formlula ca acestia sa fie despagubiti in cazul in care o banca intra in faliment.

Motivatia privind importanta unei banci sau a alteia in sistem incepe sa nu mai constituie un argument pentru a o mai tine pe linia de plutire.

De asemenea, pe piata bancara problemele care intervin la o banca s-au alta incep sa fie cunoscute de celelalte banci si atunci acestea sunt evitate in operatiunile curente. Cine are probleme de lichiditate cu greu reuseste sa faca rost de bani pentru ca, in general, nimeni nu le mai imprumuta.

Toate bancile care au avut probleme au prezentat aceleasi simptome, o publicitate ridicata si dobanzi peste nivelul practicat pe piata - in incercarea de a trage mai multe lichiditati.

Asa a fost si cazul bancii Albina, prima banca din Romania declarata in faliment, urmata la scurt timp de Bankcoop si acum de Banca Internationala a Religiilor.

Cazurile Bancorex si Banca Agricola, care din punct de vedere tehnic au fost in faliment, au fost tratate diferit, practic, referitor la aceste banci s-a vorbit de restructurare si curatire.

Numai anul trecut, costurile restructurarii sau lichidarii celor patru banci cu probleme, Albina, Bancorex, Bankcoop si Banca Agricola au insumat aproape 1,7 miliarde dolari, bani platiti de stat sau Fondul de Garantare a Depozitelor din sistemul bancar si care indirect sunt suportati de populatie sub o forma sau alta.

Costurile suportate la Bancorex au fost de peste 9.800 miliarde lei si aproape 600 milioane dolari, iar la Banca Agricola de peste 3.700 miliarde lei. De asemenea, Fondul de Garantare a platit 361 miliarde de lei pentru Banca Albina, prima banca declarata in faliment si 2.760 miliarde lei la Bankcoop, costuri care se suporta in acest an.

In cazul in care Banca Internationala a Religiilor va intra in faliment, consturile vor depasi 1.000 de miliarde de lei.

Pe de alta parte, cei care vor pierde teoretic sunt actionarii. Totusi, in multe cazuri, acestia au fost primii care au luat credite. Este cunoscut cazul de la BIR unde Federatia Romana de Fotbal si Loteria Nationala si-au retras imediat banii si conturile. Anul trecut au mai fost probleme la cateva banci dar actionarii au venit imediat sa capitalizeze banca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO