Bănci și Asigurări

Vin primele credite ipotecare cu avans redus sau chiar zero

25.04.2007, 18:31 14

Saptamana viitoare ar putea aduce in sfarsit pe piata primele credite ipotecare cu avans redus sau chiar zero si creditele de nevoi personale cu grad de indatorare majorat, in conditiile in care BNR se pregateste sa dea primul aviz pe normele interne de creditare ale unei banci.
Pana in prezent, unsprezece banci cu activitate intensa de creditare a clientilor persoane fizice au transmis la Banca Nationala noile norme de creditare relaxata si adaptata diferitelor profiluri de clienti, care trebuie sa fie validate individual de banca centrala.
Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR responsabil cu supravegherea bancilor comerciale, a anuntat ieri ca una dintre cele 11 banci ar putea primi aviz favorabil chiar in cursul acestei saptamani. Avizul i-ar permite sa inceapa acordarea de credite ipotecare cu avans redus la minim in cazul clientilor cu bonitate ridicata, precum si acceptarea unui grad de indatorare mai mare pentru clientii cu venituri mai ridicate.
Banca respectiva ar putea avea un avantaj concurential important pana cand si celelalte vor avea normele validate avand in vedere asteptarile foarte mari create pe piata. Numerosi clienti ai bancilor au preferat in ultima perioada sa amane contractarea unui credit pentru a putea beneficia de noile conditii mai relaxate. Pana la validarea normelor proprii, bancile pot accepta un grad maxim de indatorare de 40% pe client, insa cu respectarea unor conditii cerute de BNR.
In acelasi timp, Georgescu a spus ca normele transmise de unele banci au fost returnate pentru a fi revizuite sau completate din cauza ca nu erau in concordanta cu principiile si instructiunile BNR. Banca centrala a promis sa dea raspuns asupra normelor primite in termen de maximum 30 de zile lucratoare.
Multe banci mari, precum Raiffeisen, Bancpost sau BCR, au anuntat ca este foarte putin probabil sa ofere credite ipotecare cu avans zero. Cei mai avantajati de relaxarea normelor vor fi clientii cu venituri mari, care vor putea obtine conditii mai favorabile datorita posiblitatilor de segmentare a clientelei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO