Buget 2012

La indigo cu anii precedenţi: Legea bugetului de stat nu va fi adoptată mai devreme de 15 decembrie, spun parlamentarii. Mingea este încă în terenul Guvernului

La indigo cu anii precedenţi: Legea bugetului de stat nu va fi adoptată mai devreme de 15 decembrie, spun parlamentarii. Mingea este încă în terenul Guvernului

În 2010 bugetul de stat aferent anului 2011 a fost adoptat de către parlamentari pe 22 de­cembrie, cu doar trei zile înainte de Crăciun, cu 207 voturi „pentru“, 143 „împotrivă“ şi nicio abţinere.

Autor: Andreea Neferu, Gabriel Razi

08.11.2011, 00:05 174

Legea bugetului de stat, cel mai im­portant act normativ al unui an fiscal, care tre­buia să fie de mai bine de două săptămâni în dez­baterea Parlamentului, ar putea fi aprobată în forul legislativ cel mai devreme pe 15 decem­brie, susţin senatorii şi deputaţii.

Premierul Emil Boc s-a întâlnit ieri cu deputaţii coaliţiei din Comisia de buget şi apoi cu toţi deputaţii puterii pentru a discuta aspecte legate de proiectul de buget. Însă deputaţii con­sultaţi ieri de ZF nu aveau nici cea mai vagă idee despre cum arată bugetul pe 2012.

Bugetul de stat nu a fost încă promovat nici măcar în Guvern, singu­rele informaţii despre acesta fiind că acesta trebuie să asigure la sfârşitul anului 2012 în execuţie un deficit de ma­ximum 3% din PIB (pe ESA, standarde europene). Bugetul va pleca la drum cu un deficit de 1,9% pe cash cu marjă de până la 2,5% din PIB.

Toţi parlamentarii vorbesc însă de probabilităţi, nu şi de certitudini privind aprobarea legii bugetului.

"Pe 20-25 noiembrie ar trebui să primim la comisie, în Parlament, proiectul de buget. Cu lejeritate până pe 15 decembrie ar trebui să fie aprobat, după o săptămână de discuţii în cadrul comisiilor şi două săptămâni de plen. Condiţia importantă însă pentru adoptarea bugetului în Parlament este ca opoziţia să fie prezentă la dezbateri şi să participe în mod constructiv la acest proces", a declarat Maria Eugenia Barna, deputat UNPR şi preşedintele Comisiei de buget, finanţe şi bănci din cadrul Camerei Deputaţilor.

Acelaşi termen îl avansează şi Adrian Henorel Niţu, deputat PD-L şi vicepreşedinte al aceleiaşi comisii. "Probabil maxim pe 10-15 decembrie să fie aprobat de Parlament", spune Niţu.

"Nu ştiu când va trece bugetul pe 2012 de Parlament, important este ca Guvernul să îl prezinte. Probabil în două săptămâni vom vedea pentru prima dată cum arată bugetul. Până de Crăciun va trece probabil prin Parla­ment", spune Sorin Ovidiu Bota, sena­tor PSD şi vicepreşedinte al Comisiei de buget din Senat.

Din experienţa anilor trecuţi se ştie că Gu­ver­nul prezintă draft-ul bugetului pe anul urmă­tor în ultimele luni ale anului, astfel dezbaterile privind apro­barea acestuia să fie rapide. Sorin Bota spune însă că este timp pentru dezba­terea acestui subiect. "Timp există, putem să îl discutăm şi până la pri­mă­vară (dacă nu este adoptat până la 1 ianuarie, rămâne în vigoare bugetul din anul precedent - n.n.), important este ca bugetul să fie prezentat. Eu nu am văzut nicio variantă a acestuia şi nici nu cred că există în acest moment un astfel de document."

Pe de altă parte, senatorul PNL Dan Radu Ruşanu, membru în Comisia de buget, spune că, în condiţiile în care bu­getul va fi prezentat în luna decembrie, dez­baterile pe marginea aces­tuia se vor face într-un răstimp prea scurt: "Tre­buia prezentat din 15 octombrie, aşa aveam timp două luni să vedem ce este de făcut".

Există şi voci care susţin că nu numai pre­lun­girea discuţiilor cu Fon­dul Monetar Inter­na­ţio­nal şi Comisia Euro­peană privind principalii in­di­ca­tori macroeconomici au întârziat apro­ba­rea legii bugetului, ci şi faptul că le­gea asistenţei sociale nu a fost încă validată.

"Este într-adevăr o problemă în legătură cu bugetul pentru anul urmă­tor. Bugetul nu a fost prezentat pentru că nu poate fi construit fără legea asistenţei sociale. Abia după ce va fi vali­dată această lege poate fi definitivat şi bugetul", spu­ne Dorel Borza, deputat PDL şi vice­preşedinte al Co­misiei economice, de industrii şi servicii din Senat.

Senatorul mai spune că această lege se află în prezent pe masa parla­mentarilor din Camera Deputa­ţilor după ce a fost aprobată recent de Senat. "Probabil se va merge pe o formulă de aprobare rapidă."

În privinţa începerii dezbaterilor privind bu­getul, Borza spune că acestea vor începe pâ­nă la începutul lunii decembrie.

"În fiecare din ultimii trei ani am aprobat bugetul până la Crăciun."

Borza nu a făcut însă nicio precizare în legă­tură cu durata dezbaterilor pe marginea acestui subiect. El a spus însă că durata dez­baterilor depinde de "cât de bine este susţinut Guvernul în Parlament".

"Despre ce vorbim? Dacă vorbeam acum două luni, vă spuneam că va fi depus în Parlament aşa cum prevede legea, până pe 15 oc­tom­brie, după care în 2-3 săptămâni ar fi tre­cut de etapa Parlamentului. Atâta timp cât se spune, se pare că e posibil să treacă la data de X de Guvern, nu am un reper pentru când va ajun­ge în Parlament. Orice pronostic privind data la care se va aproba mi se pare riscant. Există o delăsare din partea Guvernului", spu­ne Mihai Tudose, deputat PSD şi preşe­dinte al Comisiei pentru politică econo­mică, reformă şi privatizare din cadrul Camerei Deputaţilor.

Nici anul trecut Guvernul Boc nu a res­pec­tat termenul legal de promovare a bu­getului în Parlament până la 15 oc­tombrie. Astfel, în 2010 bugetul de stat aferent anului 2011 a fost adoptat de către parlamentari pe 22 de­cembrie, cu doar trei zile înainte de Crăciun, cu 207 voturi "pentru", 143 "împotrivă" şi nicio abţinere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO