Buget 2012. Tu ştii unde se duc taxele şi impozitele pe care le plăteşti la stat?

Un angajat cu un salariu mediu net pe economie de 1.400 lei lunar plăteşte anual statului cât jumătate dintr-o Dacia Logan

22 nov 2011 Autor: Iulian Anghel

Statul trebuie să strângă la anul de la populaţie şi companii 195 de miliarde de lei, iar după aceea să împartă banii. ZF va urmări tot timpul anului unde se duc aceşti bani şi cine îi primeşte. Urmăriţi www.zf.ro/buget-2012.

ZF începe astăzi o campanie referitoare la modul în care vor fi gestionate cele 195 de miliarde de lei (45 mld. euro) pe care Guvernul estimează să le strângă în anul 2012 la bugetul consolidat, după cum indică proiectul legii bugetului. Site-ul www.zf.ro/buget-2012 va fi dedicat acestei teme. Spre ce trebuie îndreptaţi banii? De unde trebuie tăiate cheltuielile nejustificate? Care sunt sectoarele care multiplică banii, drept urmare trebuie privilegiate? De ce ar trebui să existe în administraţie un control riguros al cheltuielilor, aşa cum se întâmplă în companii?

Un angajat cu un salariu mediu net lunar pe economie de 1.400 de lei plăteşte statului, anual, contribuţii şi taxe de 15.000 de lei, adică atât cât o jumătate de Dacia Logan. Cum? Pentru a da angajatului 1.400 lei, lunar, angajatorul plăteşte statului încă 1.000 de lei lunar - contribuţii sociale şi taxe. Deci, cheltuiala sa totală lunară pentru a plăti un salariu de 1.400 lei net lunar este de 2.400 de lei. La acest salariu, virează statului anual 12.000 de lei. Când, cu cei 1.400 de lei angajatul iese la cumpărături, el mai lasă statului, ca TVA, încă aproape un sfert din bani, adică 3.000 de lei anual. Dacă are maşină, pentru fiecare litru achiziţionat plăteşte acciză de 2 lei. Dacă este şi fumător, dă statului 32 de bani pentru fiecare ţigară, ca acciză. Şi încă nu şi-a plătit impozitul la casă şi locul de parcare.

Iată cum ajunge statul să-şi facă socotelile că va încasa din taxe şi impozite, în 2012, 195 miliarde de lei. La toate acestea se mai adaugă şi impozitul pe profit şi alte venituri ale statului.

Câţiva oameni au pâinea şi cuţitul la împărţirea acestui munte de bani. Dar, într-o vreme în care fiscalitatea, mai ales pe muncă, este apăsătoare, din bugetul statului sunt cheltuite sume uriaşe fără să existe o justificare clară şi un obiectiv limpede al cheltuielii. Pentru că nu a existat până acum nimeni care să-i tragă la răspundere pe responsabilii cu gestionarea bugetului pentru modul în care sunt cheltuiţi banii.

Problema bugetului este una esenţială, practic, cu el se deschid şi se închid politicile publice.

O cheltuire corectă a banilor publici ar trebui să plece de la o mai mare transparenţă, arată analistul economic Laurian Lungu. În ce ar consta ea? "Ar trebui să se întâmple ca în companii. Cineva să răspundă pentru modul în care sunt cheltuiţi banii. Dar pentru ca aceasta să se întâmple este nevoie de o transparentizate. De standarde de cost clare care să indice dacă se puteau face economii într-un loc sau altul", arată analistul.

Dar nu se întâmplă aşa. Nu până acum. Ultimul raport al Curţii de Conturi referitor la cheltuirea bugetului se opreşte la anul 2009. Dar aduce în lumină un fapt ce nu mai poate fi tolerat. Iată concluzia documentului: administraţia centrală şi locală a cheltuit, în 2009, cu încălcarea dispoziţiilor financiar-contabile, 9,9 mld. euro (25% din bugetul general consolidat), prejudiciul direct adus bugetului (care trebuie recuperat) fiind de 172,7 mil. euro. Raportului Curţii este realizat în 2010 pe datele bugetului general consolidat din 2009. Dar Curtea se mărgineşte să constate. A răspuns cineva pentru cheltuirea defectuasă a banilor publici? Nimeni.

Dar pe ce se duc cei 195 mld. lei ai statului?

Pe salariile profesorilor, pe servicii medicale, pe securitate socială - acesta ar fi răspunsul standard. Dacă lucrurile stau aşa, de ce serviciile medicale sunt la pământ? De ce şcoala a ajuns unde a ajuns, cu rezultatele pe care le ştim: nici jumătate dintre absolvenţii de liceu nu au reuşit anul acesta să treacă examenul de bacalaureat, iar situaţia va fi reflectată amar în anii ce vin, pentru că vom avea pe piaţa muncii mai mulţi oameni neşcoliţi care, din acest motiv, vor fi prost plătiţi, drept urmare statul va încasa mai puţine impozite de pe urma veniturilor lor.

Salariul net al preşedintelui României este de 6.700 de lei lunar, al premierului de 5.300 lei lunar, al unui consilier prezidenţial de 4.800 lei/lună. Dar salariul unui profesor debutant este de 800 de lei, în vreme ce în învăţământ salariul mediu net este 1.200 de lei, la fel ca în sistemul medical. În schimb, în administraţie un salariu net este cu aproape 30% mai mare, în jur de 1.800 de lei. Dar în sistemul bugetar sunt mai mulţi cu 40.000 de angajaţi decât în 2004. De altfel, administraţia nu ştie nici măcar cifra exactă a lor.

Ba numărul lor se reduce, ba nu se reduce. Administraţiile locale cheltuiesc banii aiurea şi nimeni nu-le trage la răspundere, nu există rapoarte publice, nu există transparenţă. Funcţionarii publici "rup" uşa la 4-5 după-amiază. Serviciul public este un dezastru, ca şi sistemul medical. Dar, anual, volumul salariilor plătite de stat este de aproximativ 40 mld. lei, adică peste 20% bugetul general consolidat.

O altă felie importantă din buget merge spre "bunuri şi servicii", adică cheltuieli ale statului care vor fi în 2011 de peste 30 mld. lei. Aici trebuie subliniat un lucru. Se discută de ani de zile despre facturi umflate, despre contracte semnate la un preţ care ajunge ulterior să coste cu 20%-30% mai mult, prin aşa-numitele contracte adiţionale. Dar nu se face mai nimic. Fondurile UE sunt blocate şi din această cauză. Dacă costul unui contract a fost umflat cu 20%, atunci cineva a luat acei 20% de undeva şi îi dă altcuiva. Îi ia din taxele oamenilor şi îi dă prietenilor.

În orice companie costurile sunt atent urmărite, banii sunt atent gestionaţi, există o întreagă luptă pentru resurse şi o imensă emoţie la alcătuirea bugetului.

Doar statul nu-şi face emoţii pentru propriul buget. Aşa se face că în România sunt 40.000 de proiecte începute şi aproape nimic finalizat. Administraţia anunţă cheltuieli de investiţii în 2011 de 36 mld. lei. De ce nu se văd ele? Ministerul Transporturilor a avut în ultimii 10 ani pe mână peste 20 mld. euro. Unde sunt autostrăzile?

Curtea de Conturi face rapoarte degeaba. În 2009 a constatat că administraţia centrală şi locală au cheltuit, cu încălcarea dispoziţiilor financiar-contabile, 9,9 mld. euro (25% din bugetul general consolidat), prejudiciul direct adus bugetului (care trebuie recuperat) fiind de 172,7 mil. euro.

Nereguli au fost constatate şi la companiile de stat, cum ar fi Romgaz, care a efectuat plăţi suplimentare de peste 92 mil. lei. Raportul acuza că Ministerul Comunicaţiilor nu a încasat drepturi de creanţă cuvenite statului prin participaţiile deţinute la Romtelecom şi Radiocom de 64,8 milioane lei (în timpul auditului Romtelecom a virat la buget 53,7 mil. lei). A răspuns cineva pentru aceste nereguli? Nimeni.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.11.2011

 
Cuvinte cheie:
buget 2012
, taxe
, impozite
, bugetul pe 2012
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 15 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (15):
tibi - 23 noiembrie 2011, 15:18

Cred ca ar fi fost foarte bine daca fiecare angajator ar fi scris pe fluturas, in fiecare luna, cat plateste la stat pt netul dat salariatului. Dar nici acum nu e prea tarziu. Efectul ar fi ca toti angajatii ar vedea, luna de luna, ce suma se duce la stat din ceea ce angajatorul aloca pt plata lui.

herman - 22 noiembrie 2011, 17:25

Tocmai asta e, ca nu sunt 8 milioane de asistati social. Statisticile guvernamentale intretin deliberat aceasta confuzie, punand la gramada pensionarii de limita de varsta si somerii (ale caror venituri provin din propriile cotizatii, nicidecum din mila publica) cu adevaratii asistati - adica pensionarii de boala, persoanele cu handicap, copiii institutionalizati etc. Potrivit criteriilor Comisiei sociale a UE, Romania are doar cca 2 milioane de asistati, adica proportional cam tot atata cat are Germania sau Marea Britanie. Comparatia nu tine, desigur, si de modul in care sunt asistati acestia.

ion - 22 noiembrie 2011, 14:09

8 milioane de asistati social? 20 sintem de toti... adica o tara de handicapati.

Statuia Tot - 22 noiembrie 2011, 13:57

Chiar mai mult după TVA, accize, taxe pe proprietate etc etc etc: http://www.riscograma.ro/4426/ziua-libertatii-fiscale-in-realitate-statul-ia-doua-treimi-dintr-un-salariu-mediu/

someru - 22 noiembrie 2011, 13:37

Insemana ca eu anual platesc 3 Logan-uri :) raportat la salariu mediu
Nasol moment !

oki - 22 noiembrie 2011, 12:38

Felicitari autorului! Acest articol reflecta foarte bine situatia din Romania. Ce ramane sa mai zic... NE-AU CIURUIT!

sandu - 22 noiembrie 2011, 12:28

Si de ce credeti ca ar raspunde cineva de ce se intampla cu banii nostri? Daca merge si asa...
Altfel cum s-ar mai ridica vile, cum si-ar mai cumpara masini de lux sau si-ar petrece concediile in diverse locatii de vis cei ce ne conduc sau functionarasii statului????

unu - 22 noiembrie 2011, 12:13

unde se duc taxele si impozitele noastre la concediile ce le fac parlamentari ........ce tara de * avem .....nici nu mai lucru la furat merg .......

dumitrache - 22 noiembrie 2011, 11:07

Foarte buna initiativa ZF. Ar fi bine daca s-ar lua un exemplu de firma medie, cu un profit mediu, si daca s-ar calcula cati bani se duc la stat pentru ca un angajat sa ramana cu 1400 lei net (trebuie adaugat impozitul pe profit al angajatorului, taxa radio-TV, impozit pe cladiri, impozit auto, TVA nedeductibil din diferite motive legale stupide, amenzi care apar chiar daca ai dreptate, etc.). Dupa aceea, ar trebui sa se calculeze (tot ca o medie) cati bani se duc la stat prin cheltuirea celor 1400 lei (TVA, impozit pe profitul firmei care vinde bunul cumparat, alte taxe similare ale firmei care vinde bunul). In final, cred ca se va ajunge la un rezultat stupefiant: pentru obtinerea unui venit net de 1400 lei si pentru cheltuirea acestei sume in economia reala, statul primeste probabil de zece ori mai mult, lunar. Incredibil!

maverick - 22 noiembrie 2011, 11:01

Unde se duc banii? L-ati trecut in capul listei pe presedinte si apoi ministrii. Are presedintele salariul prea mare? Dar unde sunt parlamentarii cei multi si cu salarii aproape cat presedintele dar care mai au in plus diurne si bani alocati pentru jurisdictia lor? Pe astia i-ati uita? La voi chiar totul incepe si se termina cu presedintele? El ne fura banii?

daniel - 22 noiembrie 2011, 10:03

de ce nu puneti si salariile parlamentarilor ?
sunteti cam partinitori stimabililor !

thea - 22 noiembrie 2011, 09:52

Mi se pare putin tendentios compararea taxelor platite in oglinda cu salariul presedintelui si a ministrilor. Un roman care lucreaza sofer de tir in afara ia mai mult ca baselu iar un capsunar in Spania ii poate ajunge pe ministrii. Au niste salarii mici pentru functiile pe care le ocupa si tocmai de aceea sunt mult mai susceptibili actelor de coruptie. In opinia mea ar trebui multiplicate 10x in ideea ca un confort din salar mai diminueaza din tentatia coruptiei.

mitika - 22 noiembrie 2011, 09:20

Cam asa este, mai sunt cateva scapari in prezentare (de ex. la un PFA CASS-ul este de 5.5%, iar in plus tb sa plateasca obligatoriu si CAS care e de aproape 33%). Dar realitatea este ca statul ne da cu o mana si ne ia cu doua...
Iar din prima parte a prezentarii lipsesc detalii privind banii care se "sifoneaza" din buget. Daca astia s-ar reduce la jumatate sunt convins ca deficitul ar tinde lejer spre zero. :)

Gogu - 22 noiembrie 2011, 09:20

Multumim pentru acest articol revelatoriu. Banii din taxe se duc, (culmea!) in salariile angajatilor la stat. Am doar doua nelamuriri: 1. de unde altundeva sa fie platiti angajatii de la stat? 2. vi se pare normal ca un ministru sa aiba salariu de 1000 de euro? Pai ne mai miram de coruptie?

Gabi - 22 noiembrie 2011, 09:00

In sfarsit cineva care poate sa faca ceva in privinta banilor nostri pe care suntem obligati sa-i dam si care se cheltuiesc in interesul oricui, dar nu in al nostru. Sprijin initiativa ZF.

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide