Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Băncii Transilvania se tranzacţionează în coborâre la BVB, pe o tendinţă generală de scădere a pieţei

Acţiunile Băncii Transilvania se tranzacţionează în...

Autor: Roxana Rosu

10.08.2017, 12:15 595

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) se tranzacţionează joi la BVB în scădere, cu circa 2%, la un preţ de 2,48 lei/titlu, pe o tendinţă generală de scădere a pieţei bursiere.

Indicele BET, principalul indice al Bursei, a scăzut cu 0,11%, BET-FI, în componenţa căruia se află Fondul Proprietatea (FP) şi cele cinci SIF-uri, cu 0,68%, iar BET-TR cu 0,11%. Singurul indice aflat pe verde este cel al companiilor din energie, BET-NG, cu un plus de 0,97% în prima parte a şedinţei de joi.

Banca Transilvania a anunţat joi dimineaţă rezultatele financiare aferente primului semestru, respectiv un avans de 8% al profitului net, la 496 milioane lei, şi active de 53,2 miliarde lei, faţă de 51 miliarde lei în perioada similar a anului trecut.  

Pe de altă parte, băncile au fost atacate recent de guvern, care a anunţat că profiturile impozabile nu vor mai putea fi micşorate artificial prin deducerea cheltuielilor cu creanţele vândute. Astfel, potrivit unui proiect de ordo­nan­ţă care urmează să fie votat în a­ceas­tă săptămână în şedinţa de guvern, băncile nu vor mai putea deduce integral cheltuielile reprezentând va­loarea creanţelor înstrăinate, ci nu­mai în limita unui plafon de 30% din va­loarea acestora la care să se adauge va­loarea venitului realizat din înstră­ina­rea lor.

Finanţele motivează această decizie prin amploarea fenomenului de cesio­nare a creanţelor, în special a celor din domeniul bancar, precum şi faptul că acestea sunt înstrăinate pentru sume infime raportate la valoarea creanţelor/ împrumuturilor.

În prezent băncile deduc sută la sută din valoarea creanţei, astfel încât deşi fac profit din activitatea curentă, vânzarea de creanţe le pune în situaţia de a nu mai plăti impozit pe profit sau de a plăti foarte puţin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO