Burse - Fonduri mutuale

Actiunile bancilor, in scadere controlata

17.04.2003, 00:00 22

Actiunile celor doua banci cotate le Bursa au inregistrat ieri scaderi importante fata de preturile de marti. Brokerii se asteptau la sacaderi ale cotatiilor pentru ca actiunile cumparate ieri nu mai dau dreptul la dividende in cazul Bancii Romane pentru Dezvoltare si la actiuni gratuite in cazul Bancii Transilvania.
Actiunile Bancii Transilvania au coborat ieri pana la 2.950 lei/actiue, fata de 3.950 lei/actiune, pret la care se transferasera luni la inchidere marti. Cei care au cumparat actiuni atunci vor primi in medie 0,36 actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta. Bursa a suspendat ieri limita de 15% de variatie a pretului pentru a permite formarea libera a cotatiilor pe piata. Banca Transilvania au fost ieri cea mai tranzactionata societate de la Bursa, cu o valoare a operatiunilor de 4,5 miliarde de lei.
Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au coborat cu 600 de lei si au ajuns la finalul zilei la 17.300 lei/actiune. Marti a fost ultima zi in care se puteau cumpara actiuni pentru a beneficia de dividendul oferit de banca: 862 lei/actiune. Actiunile BRD, cu valoarea nominala de 3.000 de lei au inregistrat ieri transferuri in valoare de 1,4 miliarde de lei.Indicele BET-FI al societatilor de investitii financiare a ramas la valoarea din ziua anterioara, iar indicele BET, care nu a luat ieri in calcul scaderea actiunilor Bancii Transilvania, a scazut cu 1,5%.
Petrom a urcat pe parcursul zilei pana la 1.180 lei/actiune, dar ultima tranzactie a zilei s-a realizat la 1.170 lei/actiune, in crestere cu 0,9% fata de ziua anterioara. Valoarea transferurilor cu actiunile companiei petroliere a fost de 2,5 miliarde de lei.
Actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea au continat sa scada si ieri iar cotatia a coborat pe parcursul zilei sub 1.500 lei/actiune. La final, ultimul transfer s-a realizat la 1.530 lei/actiune, in scadere cu 8,4%. Valoarea tranzactiilor cu actiuni Oltchim a fost ieri de 565 milioane de lei.
Actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti au atins ieri la inchidere cel mai mare pret din ultimele trei luni: 5.300 lei/actiune, in crestere cu 2% fata de ziua precedenta. Valoarea de piata a companiei a ajus astfel la 24,3 milioane de dolari.

Actionar nou la Bermas
Societatea Mirex SRL din Tulcea a fost raportata ca actionar semnificativ al producatorului de bere Bermas Suceava cu o detinere de 5,2%. Pachetul a fost in cadrul mai multor tranzactii la Bursa de la SIL Prodinvest din Targu Ocna care detinea aproape 11% din actiuni. Tranzactiile de valoare mare cu actiuni Bermes au continuat si zilele trecute, si este posibil ca detinerea Mirex sa fi crescut.Mirex are ca obiect de activitate fabricarea de masini si utilaje si avea la finalul anului 2001 capitaluri proprii in valoare de 0,13 mil $ si o cifra de afaceri de 1 mil. $.  Valoarea de piata a Bermas este de 3,3 milioane de dolari.

Piata Rasdaq
Valoarea transferurilor din sedinta de ieri a Bursei Electronice RASADQ a fost de doar 2,2 miliarde de lei. Indicele general al pietei, RASDAQ-C a coborat cu 0,8%, iar actiunile listate la categoria I cu coborat cu 2,2% fata de preturile medii din sedinta de marti.
Cele mai tranzactionate titluri de la categoria I au fost cele ale societatii Rompetrol Rafinare (Petromidia), care au inregistrat tranzactii in valoare de 140 milioane de lei si au coborat cu 5,5% fata de pretul din sedinta precedenta. Pe parcursul zilei, actiunile Petromidia cu valoarea nominala de 214.220 de lei au ajuns pana la 39.000 lei/actiune.
Actiunile Rompetrol (Rafinaria Vega), listate tot la categoria I au coborat cu 3% si au ajuns la finalul zilei la 400 lei/actiune. Valoarea transferurilor cu actiunile companiei a fost de 57 milioane de lei.
Rafinariea Petrotel-Lukoil a pierdut ieri aproape 3% fata de pretul din  ziua anterioara si a ajus la 10.500 lei/actiune. Pretul actiunilor producatorului de ulei Argus Constanta a oscilat ieri intre 270.000 si 280.000 lei/actiune. Cotatia medie a inregistrat o crestere de 1,6% fata de ziua anterioara, iar valoarea operatiunilor a fost de 152 milioane de lei.
Argus are un capital social de 352 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 150.000 de lei.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale fabricantului de echipamente de ventilare si conditionare a aerului Iaica Alexandria, care au inregistrat patru operatiuni in valoare de 691 milioane de lei. Tranzactiile s-au realizat la pretul de 37.000 lei/actiune, identic cu cotatia medie anterioara.
Actiunile producatorului de bere Haber Hunedoara au oscilat ieri intre 4.400 si 4.500 lei/actiune, iar pretul mediu a coborat cu 0,5% fata de ziua precedenta.  Unul din principalii actioanri ai Haber este Brau Union Romania. Actiunile acestuia s-au transferat ieri pe piata la pretul de 30.500 lei/actiune, in crestere cu 1,7% fata de ziua anterioara.
Actiunile fabricantului de produse lactate Napolact Cluj-Napoca au urcat pana la 36.500 lei/actiune, pretul mediu a ramas practic neschimbat la valoarea din ziua precedenta. Valoarea transferurilor a fost de 77 milioane de lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO