Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Electroaparataj aproape s-au dublat intr-o saptamana

Actiunile Electroaparataj aproape s-au dublat intr-o saptamana

Click pentru imaginea marita

08.06.2007, 19:29 19

Valoarea producatorului de aparate si aparatura electrica Electroaparataj Bucuresti aproape s-a dublat pe Bursa intr-o saptamana, ajungand la circa 17,2 mil. euro, dupa ce titlurile acestuia au sarit cinci sedinte la rand cu 15%, maximul de fluctuatie permis pentru o zi de tranzactionare.
Evolutia acestor titluri a venit dupa ce actiunile Electroaparataj au fost reintroduse la tranzactionare la sfarsitul saptamanii trecute, dupa o absenta de un an si jumatate, perioada in care au fost suspendate ca urmare a procesului de divizare prin care a trecut societatea.
In aceasta perioada, indicele general al Bursei, BET-C, a urcat cu circa 50%. Pe parcursul anului trecut, compania si-a relocat productia in localitatile Titu si in Bucuresti, proces pentru care a cheltuit 1,7 mil. euro (6,2 mil. lei), urmand ca in acest an sa inceapa relocarea unor activitati in Targoviste.
Potrivit raportului trimestrial al companiei, in urma divizarii aceasta mai detine circa 2.500 de metri patrati de teren si nu mai are in proprietate nicio cladire. Principalele active corporale ale companiei au fost transferate celor trei firme rezultate din divizare.
Electroaparataj detine insa o participatie de circa 13,1% din actiunile Libra Bank, ale carei active totale au crescut cu 35% anul trecut pana la 140 mil. euro (494,1 mil. lei). Banca a avut in 2006 un profit operational de 3,1 mil. euro (11 mil. lei), insa rezultatul final a fost o pierdere de 5,8 mil. euro (20,5 mil. lei), ca urmare a constituirii unor provizioane mai mari, potrivit raportului companiei. Electroaparataj mai detine un pachet de circa 40% din actiunile Energoutilaj, companie cotata pe RASDAQ, pachet care valoreaza pe piata circa 2,33 mil. euro (7,6 mil. lei).
Compania a inregistrat in primul trimestru din acest an un profit de circa 186.000 de euro (630.000 de lei), cu 24% mai mic decat cel obtinut in perioada similara din 2006, care s-a ridicat la 0,24 mil. euro (0,87 mil. lei).
Afacerile Electroaparataj au urcat in aceeasi perioada cu circa 7% in euro, pana la 6 mil. euro (20,2 mil. lei), in ciuda faptului ca societatea nu a mai desfasurat activitati conexe celei de baza, precum tractiune si turnatorie, acestea revenind la firmele rezultate din divizare, potrivit raportului intocmit de reprezentantii societatii.
Profitul companiei a fost afectat in primul trimestru al anului de cresterea costurilor cu materiile prime, insa a beneficiat de scaderea cheltuielilor cu salariile, ca urmare a trasferului de personal catre noile societati infiintate.
Decizia de divizare a Electroaparataj a fost luata in vederea eficientizarii activitatii, in conditiile in care fiecare dintre societatile nou create are domeniul propriu de activitate.
Compania si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de circa 29 mil. euro (99,24 mil. lei), in crestere cu 30% fata de cea realizata in 2006, si vrea sa treaca pe profit, cu un castig net de 0,73 mil. euro (2,5 mil. lei).
Electroaparataj are pentru acest an un program de investitii in valoare de 2,9 mil. euro (9,96 mil. lei), din care circa 90% vor fi destinate continuarii procesului de relocare a activitatii, iar restul pentru achizitia de utilaje si modernizari. In 2006, investitiile cu modernizarea si achizitiile au totalizat 1,3 mil. euro (4,8 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO