Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile farma, pariu pe îmbătrânirea populaţiei

Autor: Adrian Ionut Cojocar

03.11.2010, 23:43 26

Analiştii casei de brokeraj Tradeville (fosta Vanguard)consideră că acţiunile producătorului de medicamente AntibioticeIaşi (ATB) au un potenţial de creştere de 15-20% în următorul anestimând un preţ ţin­tă de 0,67 lei/acţiune.

În piaţă, titlurile companiei se tranzacţionau ieri la un nivel de0,58 lei.

De cealaltă parte, analiştii Tradeville sunt de părere că titlurileBiofarm Bucureşti (BIO) sunt supraevaluate în comparaţie cuperspectivele pe termen lung ale companiei şi au previzionat unpreţ pentru aceste acţiuni de 0,163 lei, cu 14,5% mai scăzut decâtcel din piaţă, de 0,191 lei/titlu.
"Comparaţia (luând în calcul indicatorul valorii contabile -n.red.) cu producătorii europeni de medicamente relevă căAntibiotice are în continuare potenţial de creştere, în timp cepotenţialul de apreciere al BIO este mai scăzut", se arată înraportul Tradeville.
Din punctul de vedere al multiplilor de profit, atât acţiunileAntibiotice, cât şi Biofarm par subevaluate în comparaţie cu alteacţiuni străine din sector. Po­trivit analizei Tradeville, mediaindicatorului PER (preţ raportat la profit pe ac­ţiune) la niveleuropean în sectorul far­ma­ este de 34, faţă de 10,5 în cazulBio­farm sau 18,5 pentru Antibiotice Iaşi.

"În următorii ani, pe fondul fenomenului de îmbătrâniregeneralizată a populaţiei, cererea de medicamente des­­­tinateafecţiunilor cardiovasculare, sistemului nervos central sauafecţiunilor respiratorii va creşte. Drept urmare, considerăm că oparte din portofoliul investitorului pe termen lung ar trebuialocată acestui sector", spun analiştii Tradeville.
Riscul principal cu care se confruntă producătorii de medicamentela nivel local este durata foarte mare de încasare a creanţelor,care se situează între 250 şi 300 de zile, şi neplata la timp afacturilor din sistemul naţional de sănătate.
Companiile farmaceutice sunt afectate şi de introducerea unei noitaxe reprezentând 5-11% impusă de Guvern pe venituri, precum şivolatilitatea cursului de schimb din cauza fixării preţului lamedicamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO