Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Prospectiuni au pierdut 18% sub presiunea gratuitelor

30.10.2007, 18:42 14

Titlurile companiei din domeniul serviciilor de petrol si gaze Prospectiuni Bucuresti (PRSN), controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, au pierdut ieri 18% pe fondul celui mai ridicat rulaj de pe piata RASDAQ, de 0,9 mil. euro (3 mil. lei).
Scaderea puternica a venit pe fondul presiunii mari la vanzare, cauzata de faptul ca luni a fost prima zi in care actionarii companiei au putut sa-si valorifice in piata titlurile gratuite emise in majorarea de capital din urma cu trei luni, actiuni care la pretul de inchidere de ieri, de 45,8 lei/actiune, valoreaza 271 mil. euro (902 mil. lei).
Valoarea de piata a companiei se ridica in prezent la 295 mil. euro (988 mil. lei).
Chiar si dupa deprecierea puternica de ieri, investitorii care au cumparat actiuni Prospectiuni in ultima zi care le dadeau dreptul sa participe la majorarea de capital, la un pret mediu de 500 lei/actiune, isi puteau vinde ieri titlurile in piata cu un castig de circa 14%.
Prospectiuni a inregistrat in primele noua luni un profit brut de 16,2 mil. euro (53,5 mil. lei), cu circa 45% mai ridicat decat cel realizat in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei s-a mentinut in aceeasi perioada la un nivel similar, in euro, de 45,4 mil. euro (aproape 150 mil. lei).
Pentru 2007, compania estimeaza un profit de 18,1 mil. euro (60 mil. lei), in crestere cu 62% fata de cel obtinut anul trecut, in conditiile unui nivel al afacerilor apropiat cu cel de anul trecut, de circa 60,6 mil. euro (200 mil. lei).
Conducerea companiei intentioneaza sa spliteze valorea nominala a actiunilor la 0,1 lei, de la 2,5 lei, cat reprezinta in prezent si sa demareze procedurile de transferare a companiei de pe piata RASDAQ la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti.
"Vrem sa splitam valoarea nominala a actiunilor pentru a permite si accesul investitorilor mai mici in companie. Estimez ca transferul pe Bursa al actiunilor Prospectiuni va avea loc undeva la jumatatea anului viitor. In acest scop am realizat deja contractul de audit cu KPMG si alte proceduri impuse de bursa mare si asteptam ca decizia sa fie aprobata de actionari", spune Traian Gubandru, directorul general al Prospectiuni Bucuresti.
Masurile ar urma sa ofere un plus de incredere investitorilor prin imbunatatirea lichiditatii si transparentei emitentului. Compania vrea sa atraga circa 5,3 mil. euro de pe Bursa pentru a-si finanta investitiile din acest an, estimate la circa 10 mil. euro, destinate in special achizitiei de echipament tehnologic pentru a sustine avansul lucrarilor. Restul investitiilor vor fi acoperite din surse proprii.
Capitalul social al Prospectiuni ar urma sa creasca cu circa 33%, pana la 71,9 mil. lei (21,4 mil. euro), prin aport al actionarilor, care vor putea subscrie un nou titlu la trei actiuni detinute anterior.
Decizia va fi discutata de actionari la finele lunii noiembrie.
"Pana in prezent, activitatea a decurs in parametrii normali. Pentru anul viitor ne asteptam ca OMV sa-si dubleze solicitarile, Romgaz sa-si intensifice, de asemenea, activitatea in acest domeniu, astfel ca per total estimam o crestere cu 30% a activitatii in 2007", spune Gubandru.
Petrom si Transgaz contribuie aproape integral la afacerile companiei din domeniul prospectiunilor geologice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO