Burse - Fonduri mutuale

Activele SIF-urilor au crescut cu 150 mil. euro in august

17.09.2007, 18:16 18

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au raportat in august o crestere a activului net (valoarea actiunilor detinute in portofolii) de 4,5%, in ciuda corectiei ce a marcat piata in acest interval de timp. Cresterea a batut performantele celor doi indici de pe piata reglementata. BET a urcat in august cu 3,5%, iar BET-C, care ofera o privire de ansamblu asupra pietei, a avansat cu 2,4%.
In conditiile in care detinerile SIF sunt reprezentate, in marea lor majoritate, de actiuni la companiile cotate pe Bursa, explicatia vine din avansul inregistrat de cotatiile actiunilor in iunie si iulie. In calculul activului sunt luate in considerare valorile medii ale preturilor medii din ultimele trei luni.
Cotatiile celor cinci societati financiare, reflectate de evolutia indicelui BET-FI, au ramas insa, in medie, pe loc. Indicele acestora a incheiat luna cu o usoara scadere, chiar daca valoarea activului net unitar a urcat tot cu 4,5%.
Pe primele opt luni ale anului cele cinci societati au raportat active nete totale de 3,47 mld. euro (11,45 mld. lei). Numai in luna august acestea au avansat cu 151 de milioane de euro (492 de milioane de lei).
Trei dintre cele cinci: SIF Banat-Crisana, SIF Moldova si SIF Oltenia au publicat si cifre referitoare la profitul din august. SIF Moldova a raportat cel mai ridicat rezultat net dintre ele, 2,24 mil. euro (7,3 mil. lei) in august, iar la nivelul anului valoarea acestuia se ridica la 17 mil. euro (56,1 mil. lei).
SIF Oltenia a atins nivelul de 31,3 mil. euro (103,3 mil. lei) in ceea ce priveste profitul pe primele opt luni, dar in august acesta a fost de numai 200.000 de euro.
SIF Banat-Crisana a raportat cea mai mare crestere procentuala in ceea ce priveste valoarea activului total, de 6,4%, si a ajuns sa administreze un portofoliu cu o valoare de 600 mil. euro (2 mld. lei). Lider in acest clasament ramane SIF Oltenia ale carei active la sfarsitul lunii august valorau 830 mil. euro (2,76 mld. lei).
La capitolul noi achizitii de pe piata reglementata s-au remarcat in august SIF Oltenia si SIF Moldova.
Acestea au continuat sa achizitioneze pachete de dimensiuni medii la producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO). La inceputul lunii august SIF Oltenia detinea 14,33% din Biofarm, in timp ce SIF Moldova si SIF Banat-Crisana detineau fiecare cate 10% din capitalul producatorului de medicamente.

SIF Oltenia a vandut vineri inca 1,2% din actiunile producatorul de piese auto Altur Slatina (ALT) pentru care a incasat 381.000 de euro. De la inceputul lunii august SIF Oltenia a dat peste 30 de milioane de titluri la un pret pe actiune ce a variat intre 0,16 lei si 0,185 lei. Suma incasata a fost de aproape 1,5 milioane de euro (5 mil. lei). Societatea mai detine doar 8,52% din companie, dupa ce in luna mai participatia sa se ridica la peste 85%. In actionariatul Altur au intrat Mecanica Rotes (METY) cu 28% si recent Celule Electrice Bailesti (CLEL) cu 5,02%. Ambele companii sunt controlate de omul de afaceri Catalin Chelu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO