Burse - Fonduri mutuale

AIPC: CNVM să-şi facă datoria sau să se desfiinţeze

AIPC: CNVM să-şi facă datoria sau să se desfiinţeze

Autor: Andrei Chirileasa

05.04.2011, 20:04 48

Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) fac dinnou apel către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) să iapoziţie în privinţa înălcării de către unele SIF-uri a drepturilorinvestitorilor privind introducerea de noi puncte pe ordinea de zia adunărilor generale ale acţionarilor.

SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) au refuzat înultimele două săptămâni solicitările unor grupuri de acţionariprivind introducerea pe ordinea de zi a AGA a unor propuneri demajorare a dividendelor.

SIF-urile şi-au motivat deciziile prin faptul că investitorii nuşi-au dovedit calitatea de acţionari prin extrase de cont eliberatede Depozitarul Central, deşi din grupurile de investitori fac partemai multe fonduri de investiţii cunoscute locale şi străine, precumEast Capital, ING sau STK. Deciziile celor două SIF-uri au stârnitun val de reacţii negative în piaţa de capital.

"Somăm CNVM să ia acţiunile care se cuvin pentru respectarealegilor şi drepturilor acţionarilor, lucru pentru care comisia afost înfiinţată, pentru că în cazul în care nu ia nici o măsurăcredem că CNVM îşi încetează justificarea de a mai exista", spunreprezentanţii AIPC, care fac o radiografie dură a pieţei decapital din România:

"Ne-am obişnuit ca anormalul să devină normal în micanoastră piaţă de capital.

Nerespectarea legii şi reglementări absurde derivă probabildin necunoaşterea principiilor elementare de funcţionare a uneipieţe de capital. Abuzurile sunt din ce în ce mai mari. Punerea lorîntr-o listă exahustivă ar releva un mix între neputinţălegislativă şi apatie bolnăvicioasă.

Embrionul ciudat al pieţei noastre de capital născutădintr-o privatizare forţată şi propagată fără suport alguvernanţilor (inclusiv la nivelul legiuitorului ) ne face să nemerităm într-un fel soarta: manageri de SIF-uri care refuzăresponsabilitatea supremă (a propriilor acţionari), acţionarimajoritari care excelează în responsabilitatea absolută nepedepsităşi fără interferenţă din partea CNVM, responsabilitate eşuată aGuvernelor timp de 20 ani care folosesc sintagma de "piaţă imatură"pe care tot ei au lăsat-o în acest stagiu.

Această responsabilitate lipseşte cu desăvârşire. Cineplăteşte perioada pierdută? Cine plăteşte acest decalaj imens faţăde alte burse din Europa Centrală şi de Est? Cine plăteşte lipsainvestitorilor străini care sunt anunţaţi drept "speculatori" şi"imperialişti"? Cine explică această limitare a deţinerilor,concertările după ureche, legislaţia stufoasă, anevoioasă,birocraţia?

Responsabilitatea nu există, nimeni nu este găsit vinovat,ne complacem între

manageri/acţionari majoritari aroganţi, guvernanţi gata săacorde facilităţi de zeci de milioane de euro din bugetul ţării darincapabili să atragă cu adevărat marea masă a investitorilor atâtromâni cât şi străini pentru a avea un fundament solid al pieţei decapital, totul fermentat ca într-un documentar despre Româniatelevizat pe posturile franceze sau engleze în spiritul "clasic" cucare am fost obişnuiţi".


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO