Burse - Fonduri mutuale

Amonil sare cu 11% pe tranzactii mari, dar brokerii se arata neincrezatori

Amonil sare cu 11% pe tranzactii mari, dar brokerii se arata neincrezatori

Click pentru imaginea intreaga

11.07.2007, 18:23 25

Titlurile Amonil au mai facut obiectul si a doua tranzactii speciale prin care s-au mai transferat circa 4,7% din actiuni, la un pret sub cel din piata.
Luni se vanduse 25% din Amonil, unul din actionarii cei mai mari ai companiei, Romferchim Bucuresti, lichidandu-si participatia.
O crestere puternica, de aproape 15%, au inregistrat ieri si actiunile celuilalt producator de ingrasaminte chimice de la Bursa, Azomures Targu-Mures, dar brokerii spun ca evolutia celor doua companii nu are "in spate" aceleasi motive.
Pretul actiunilor Amonil a crescut pe parcursul zilei cu peste 14%, aprecierea mai temperandu-se in ultima parte a sedintei de tranzactionare. Valoarea tranzactiilor derulate in piata cu aceste titluri a fost de 0,8 milioane de euro, valoarea tranzactiilor speciale fiind apropiata de acest nivel.
Cumparatorul pachetului vandut de Romferchim a fost un fond de investitii, au spus surse din piata, iar in aceste conditii, o parte a brokerilor considera ca acesta este interesat probabil de marirea detinerii la Amonil. Cu toate acestea, alti brokeri descriu evolutia actiunilor ca fiind "foarte ciudata".
"Mi se par foarte ciudate miscarile de pe Amonil. Ori se ridica pretul pentru a se pregati o noua tranzactie mai mare, ori sunt speculatori care au intrat pe actiune, vazand tranzactia de luni si avand in vedere ca aceste actiunile sunt cunoscute pentru faptul ca au variatii foarte mari", considera Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
In afara de Romferchim, alti actionari cu participatii semnificative la Amonil mai sunt societatea Eurotrading Chemicals din Bucuresti si un grup de investitori din Oradea care actioneaza in mod concertat. Eurotrading detine 28%, dar nu poate vinde din actiuni pana la terminarea procesului de lichidare in care se afla. Grupul de investitori din Oradea detine circa 18% din titluri, dar reprezentantii acestuia spun ca nu vand la preturile la care Amonil este cotata in prezent pe Bursa.
"Nu am vandut noi si nici nu am cumparat", a declarat Gavril Avram, presedintele societatii de brokeraj Mobinvest, in jurul careia este concentrat grupul de la Oradea. "Este adevarat ca noi ne-am scos pachetul la vanzare, dar la preturi de peste
0,1 lei/actiune", a mai spus Avram.
Alti brokeri spun ca este greu de explicat interesul unui investitor mare pentru Amonil, avand in vedere problemele pe care le are compania.
"Pe Azomures, cresterea ar mai putea avea o oarecare logica, avand in vedere ca actiunea a 'stat' destul de mult, iar compania lucreaza. Dar in cazul Amonil, activitatea este sistata, pretul gazelor a crescut din nou in acest an, iar perspectivele sunt din nou de crestere", considera Adrian Ceuca.
Compania are terenuri de 60-65 de hectare, in zona in care este situata Amonil un metru patrat costand 10 euro, potrivit agentilor imobiliari din Slobozia. Valoarea terenurilor ar fi astfel de cel mult 6,5 milioane de euro, in timp ce Amonil are o capitalizare pe Bursa de circa 20 de milioane de euro.
"Nu credem ca Amonil ar putea fi interesanta pentru un proiect imobiliar, avand in vedere ca terenurile pe care se afla combinatul sunt la o distanta de 4 km de oras, iar intre Slobozia si Amonil se mai interpun cateva uzine de apa si o statie electrica. Singurul lucru care ar putea fi atractiv ar fi faptul ca societatea se afla pe ruta Slobozia-Dragalina, nod rutier prin care se desfasoara tot traficul din Moldova spre Autostrada Soarelui", potrivit reprezentantilor agentiei imobiliare
Julian & Asociatii Business din Slobozia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO