Burse - Fonduri mutuale

Analistii Target Capital estimeaza ca sectorul de piata al Iproeb isi va reveni mai repede decat economia

Analistii Target Capital estimeaza ca sectorul de piata al Iproeb isi va reveni mai repede decat economia
14.09.2009, 18:26 40

Producatorul de cabluri electrice si optice Iproeb Bistrita(IPRU) ar putea profita in al doilea semestru de o dinamicapozitiva a pietei de echipamente si componente electrice, inconditiile in care, in opinia analistilor, industria va evolua petermen mediu peste ritmul Produsului Intern Brut (PIB).

In primul semestru din acest an Iproeb a inregistrat afaceri inscadere cu 49% fata de anul trecut, la 37,2 mil. lei (8,9 mil.euro), in vreme ce profitul net s-a ridicat la 2,7 mil. lei (0,6mil. euro), cu 73% sub nivelul consemnat in perioada similara aanului trecut. La finele lunii iunie, societatea avea datorii de10,9 mil. lei (2,6 mil. euro), cu jumatate sub nivelul inregistratin aceeasi perioada a anului trecut, de 21,4 mil. lei.

"Previzionam ca economia interna se va relansa gradual incepandcu ultimele luni din 2009, iar industria de echipamente sicomponente electrice va evolua pe termen mediu peste ritmul PIB,sustinuta de convergenta reala a economiei catre Zona Euro,potentialul de export, precum si investitiile din sectorulenergetic", spune Andrei Radulescu, analist la Target Capital.

Acesta spune ca intensificarea crizei financiare in StateleUnite in 2008 a contribuit la intrarea in recesiune a economiilortarilor dezvoltate, cu impact negativ pentru economiile emergentein conditiile in care acestea sunt dependente de finantarea externasi de exporturile catre partenerii dezvoltati.

De asemenea, economia interna a intrat in recesiune inca din2008, industria fiind unul din sectoarele cele mai afectate, prinprisma declinului atat al cererii externe, cat si al cereriiinterne.

Cu toate acestea, analistul Target Capital este de parere caeconomia tarilor dezvoltate se va stabiliza, ceea ce va duce la ocrestere a productiei in industria prelucratoare.

"In ultimele luni am asistat la amplificarea semnalelor destabilizare macroeconomica la nivelul tarilor dezvoltate, mai multestate anuntand iesirea din cea mai severa recesiune de la finelecelui de-al doilea Razboi Mondial. Evolutia acestor economii a avutimpact favorabil si pentru ramurile industriale din tarileemergente prin relansarea graduala a cererii externe, coroborata cuefectele deprecierii monedelor in raport cu euro si dolarul peparcursul ultimelor trimestre. Pe plan intern, productia dinindustria prelucratoare a crescut in al doilea trimestru cu 5,65%,iar productia de echipamente si componente electrice a avansat inprimele trei luni din acest an cu 17,3% si cu 12,4% in al doileatrimestru", spune Radulescu.

El estimeaza ca datorita perspectivelor favorabile pe termenmediu pentru evolutia industriei de echipamente si componenteelectrice actiunile Iproeb ar putea atinge in urmatoarele 12 luniun pret de 1,56 lei/actiune, cu 66% peste nivelul de ieri dinpiata, de 0,94 lei/actiune. In plus, analistul recomanda"cumpararea" titlurilor producatorului de cabluri.

De la minimul inregistrat in luna februarie a acestui an, de0,57 lei pe titlu, actiunile Iproeb au crescut cu circa 65%, celemai importante aprecieri fiind consemnate in martie si aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO