Burse - Fonduri mutuale

Averea totală de pe Bursă a crescut anul trecut cu 1,47 miliarde de euro

Averea totală de pe Bursă a crescut anul trecut cu 1,47 miliarde de euro

Autor: Andrei Chirileasa

07.02.2011, 23:55 21

Averea totală de pe Bursă, care cuprinde acţiunile listate,obligaţiunile şi celelalte instrumente financiare înregistrate laDepozitarul Central, a urcat anul trecut de la 73,8 mld. lei (17,3mld. euro) la 80,28 mld. lei (18,8 mld. euro), potrivit datelorpublicate ieri de Depozitarul Central (instituţia care are înevidenţă toate instrumentele financiare listate pe bursa de laBucureşti).

În această sumă intră capitalizarea companiilor româneştilistate la BVB şi pe piaţa RASDAQ, care se ridica la finele anuluitrecut la 55,7 mld. lei (13 mld. euro), valoarea acţiunilorFondului Proprietatea (FP), care nu era încă listat la finalulanului, şi care erau înregistrate la Depozitar la valoarea nominalăde 13,78 mld. lei (3,2 mld. euro), dar şi valoarea obligaţiunilormunicipale şi corporatiste listate la BVB.

Datele sunt în linie cu evoluţia de anul trecut a Bursei de laBucureşti, a cărei capitalizare a crescut cu circa 9,4%, sau circa4,8 mld. lei (1,12 mld. euro).

O altă statistică, publicată de Fondul de Compensare aInvestitorilor (FCI) la finele săptămânii trecute, arată căvaloarea totală a portofoliilor deţinute de investitori la firmelede brokeraj şi băncile locale (membre ale fondului), a crescut anultrecut de la 11,5 mld. lei (2,7 mld. euro) la 16,8 mld. lei (3,94mld. euro).

Din cele două statistici rezultă că averea totală ainvestitorilor activi a crescut în ultimul an mult mai repede decâtaverea totală de pe Bursă (46% faţă de 8,5%), situaţie pentru carebrokerii nu au o explicaţie clară.

Printre factorii care ar fi putut sta la baza creşterii mairapide a valorii portofoliilor s-ar putea număra realizarea decătre investitorii locali a unor investiţii mai mari pe pieţeleexterne, prin intermediul firmelor locale de brokeraj. Tot maimulţi brokeri locali le oferă în prezent clienţilor posibilitateade a tranzacţiona pe pieţele externe, prin intermediul platformeloronline, valoarea investiţiilor românilor în acţiuni străineridicându-se la câteva zeci de milioane de euro. Majoritateaacestor investiţii nu sunt înregistrate şi la DepozitarulCentral.

O altă explicaţie ar fi încărcarea de către investitori aacţiunilor deţinute la Fondul Proprietatea în conturile deţinute lafirmele de brokeraj, la finele anului trecut, în aşteptarealistării fondului.

Şi în 2009 valoarea portofoliilor investitorilor activi acrescut mai puternic (cu 52%) decât valoarea stocului deinstrumente înregistrate la Depozitarul Central (30%), ceea ce arputea însemna că investitorii care au o strategie de investiţiiactivă obţin în general randamente peste creşterea generală apieţei.

La Fondul de Compensare a Investitorilor, care a fost creatpentru a compensa pierderile suferite de investitori în cazulfalimentului unei firme de brokeraj, erau înregistrate la fineleanului trecut 86.703 de conturi de investiţii, mai puţine cu 7.842faţă de anul 2009. Aceştia sunt, teoretic, investitorii activi depe Bursă. În schimb, la Depozitarul Central sunt înregistraţi toţideţinătorii de acţiuni la companiile listate, al căror număr eraanul trecut de 9,321 de milioane. Diferenţa uriaşă dintre cele douăstatistici este dată de faptul că cea mai mare parte adeţinătorilor de acţiuni au rezultat în urma programelor deprivatizare în masă de la mijlocul anilor '90, când toată populaţiaadultă a României a primit acţiuni în companii de stat, care aufost ulterior listate pe Bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO