Burse - Fonduri mutuale

BNR, recomandare către bănci: Nu daţi dividende până la 30 septembrie 2021

Cristian Popa, CFA, membru al Consiliului de Administraţie al BNR: O relaxare ar putea veni după stabilizarea situaţiei economice, în urma reanalizării de către CERS şi CNSM a restricţiilor, sau după expirarea actualei recomandări. Nu suntem nici mai stricţi, nici mai relaxaţi decât autorităţile europene.

Cristian Popa, CFA, membru al Consiliului de Administraţie al BNR: O relaxare ar putea veni după stabilizarea situaţiei economice, în urma reanalizării de către CERS şi CNSM a restricţiilor, sau după expirarea actualei recomandări. Nu suntem nici mai stricţi, nici mai relaxaţi decât autorităţile europene.

Autor: Liviu Popescu, Alexandra Matei

21.01.2021, 00:08 3796

„În situaţia în care instituţiile de credit sunt profitabile şi au capitalizare solidă, acestea ne pot notifica cu privire la intenţia de a distribui dividende, dar în limita a 15% din profitul cumulat pentru anii 2019 şi 2020, şi nu mai mult de 20 de puncte de bază din capitalurile proprii.“

BNR a recomandat din nou băn­cilor comerciale din Româ­nia să nu distribuie dividende până la 30 septembrie 2021, la fel ca în anul precedent, dar dacă totuşi instituţiile de credit, inclusiv cele listate, sunt profitabile şi aleg să-şi remunereze investitorii, atunci va trebui să se consulte în prealabil cu Banca Naţională.

„BNR a recomandat menţinerea fondu­rilor proprii la niveluri adecvate şi nedis­tri­buirea de dividende până la 30 septembrie 2021 fără con­sultarea cu BNR. În situaţia în care instituţiile de credit sunt profitabile şi au capi­talizare solidă, acestea ne pot notifica cu pri­vire la intenţia de a distribui dividende, dar în limita a 15% din profitul cumulat pentru anii 2019 şi 2020, şi nu mai mult de 20 de puncte de baza din capitalurile proprii“, spune Cristian Popa, CFA, membru al Consiliului de Admi­nistraţie al BNR.

Afirmaţiile au fost făcute în cadrul ZF Des­chiderea de Astăzi: Cum va merge Bursa?, emisiune care poate fi urmărită de luni până vineri de la ora 9:30 pe ZF.ro, pagina de Facebook a ZF şi pe canalul de YouTube al Ziarului Financiar. Pe aceste platforme poate fi urmărit şi interviul integral cu Cristian Popa.

În aprilie 2020 BNR a recomandat băn­ci­lor să nu-şi remunereze investitorii cu o parte din profitul aferent anului precedent pentru a dis­pune de resursele de capital necesare a face faţă impactului adus de COVID-19 în eco­no­mie. De asemenea, debitorii care s-au con­frun­tat cu probleme financiare au putut să amâne până la 1 ianuarie 2021 plata ratelor, decizia au­torităţilor fiind recent prelungită.

Cristian Popa spune că este vorba de aceleaşi recomandări ca cele la nivel european, în principal de la Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS). „Am comunicat deja băncilor abordarea, le-am informat din timp“, spune Cristian Popa la emisiunea ZF Deschi­de­rea de Astăzi. „O relaxare ar putea veni după stabilizarea situaţiei economice, în urma re­analizării de către CERS şi CNSM (Comi­tetul Naţional pentru Supraveghere Pruden­ţială - n.red.) a restricţiilor, sau după expirarea actualei recomandări“.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro