Burse - Fonduri mutuale

BREAKING A fost publicată documentaţia de 454 de pagini pentru listarea Premier Energy la Bursa de Valori Bucureşti: oferta începe pe 8 mai 2024 şi se încheie pe 15 mai. Acţiunile sunt oferite la un preţ între 19 şi 21,5 lei. Investitorii de retail subscriu la 21,5 lei şi au discount 5% în primele trei zile. Operaţiune de piaţă cu potenţial de 907 mil. lei

BREAKING A fost publicată documentaţia de 454 de pagini...

Autor: Liviu Popescu

07.05.2024, 19:23 7158

Din 8 mai şi până pe 15 mai investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti pot subscrie acţiuni în oferta de listare a Premier Energy (simbol bursier PE), compania care a cumpărat CEZ Vânzare în România, fiind unul dintre cei mai mari jucători din zona energiei regenerabile, într-o operaţiune de piaţă care poate ajunge la 907 milioane de lei, potrivit calculelor realizate de ZF din raportul de aprobare prospectului de listare.

Acţionar vânzător este EMMA Holding, care are ca principal investitor şi acţionar pe miliardarul ceh Jiri Smejc. Acesta este CEO-ul PPF, cel mai mare fond de investiţii din regiune, care, printre alte active, deţine şi Pro TV în România.

Obiectul ofertei constă în 1) ofertă primară prin vânzarea a 25 milioane de acţiuni nou emise în cadrul operaţiunii de majorare de capital social, putând fi majorată până la maximum 30 milioane de acţiuni , 2) ofertă secundară: maximum 6,25 milioane de acţiuni existente deţinute de acţionarul EMMA Alpha Holding putând fi majorată până la 7,5 milioane de acţiuni şi 3) oferite pentru supra-alocare maximum 4,7 milioane de acţiuni deţinute de EMMA.

Preţul de subscriere este cuprins între 19 şi 21,5 lei pentru investitorii instituţionali. Cei de retail subscriu la preţul maxim de 21,5 lei şi au discount de 5% în primele trei zile lucrătoare.

EMMA Holding va rămâne cu 71,25% în scenariul de bază şi cu 67,5% în scenariul tranzacţiei suplimentare (presupune exercitarea deplină a operaţiunii de suplimentare şi vânzarea tuturor acţiunilor de bază, acţiunilor suplimentare şi acţiunilor supra-alocate).

Pe baza limitei superioare de 21,5 lei şi luând în calcul scenariul în acţionarul majoritar şi brokerii vor vinde numărul maxim de acţiuni, oferta are valoarea de 907 mil. lei. La preţul inferior, 801 mil. lei. Pe de altă parte valoarea IPO-ului este cuprinsă între 670 şi 772 mil. lei fără a fi luate în calcul alocările suplimentare.Primul document al listării poate fi consultat aici. În scurt timp pe site-ul Premier va fi publicat şi prospectul de listare prin care investitorii pot calcula evaluare companiei, pot analiza rezultatele financiare.

EMMA Holding are ca principal investitor şi acţionar pe miliardarul ceh Jiri Smejc. Acesta este CEO-ul PPF, cel mai mare fond de investiţii din regiune, care, printre alte active, deţine şi Pro TV în România.

În urma operaţiunii, EMMA Capital va continua să deţină majoritatea acţiunilor în Premier Energy.

Citigroup, UniCredit Bank (Sucursala Milano) şi Wood & Company acţionează în calitate de coordonatori globali comuni în legătură cu oferta.

Alpha Bank România S.A. şi BT Capital Partners S.A. acţionează în calitate de deţinători comuni ai Registrului de Subscrieri.

În România, grupul este al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică din Republica Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum şi peste 840.000 de clienţi, deservind aproximativ 70% din populaţie.

În urma achiziţiei CEZ Vânzare în România, Premier Energy Group deserveşte aproximativ 2,4 milioane de clienţi de energie electrică şi gaze naturale în România şi Republica Moldova (o creştere de aproximativ 1,4 milioane), majoritatea fiind clienţi casnici şi întreprinderi mici.

Premier Energy Group a fost înfiinţată în 2012, a intrat pe piaţa gazelor naturale din România în 2013, iar pe piaţa energiei electrice din Republica Moldova în 2019.

Compania este deţinută integral de EMMA Capital şi a încheiat 2023 cu venituri consolidate de 912  milioane de euro, profit net de 78,8 milioane de euro şi un indicator ajustat EBITDA (câştiguri înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) de 127,7 milioane de euro.

 

Principalele caracteristici ale ofertei: 

♦ Intervalul orientativ al Preţului de Ofertă a fost stabilit între 19 RON şi 21,50 RON pe Acţiune Oferită ("Intervalul Preţului de Ofertă").

♦ Oferta include până la 35.937.859 Acţiuni Oferite: (i) un număr de până la 25.000.250 Acţiuni Noi oferite spre subscriere de Societate, şi (ii) un număr de până la 6.250.063 Acţiuni Existente oferite spre vânzare de către principalul său acţionar EMMA Alpha Holding Ltd ("EMMA Capital", "Acţionarul Vânzător") (împreună, "Acţiunile de Bază"), şi un număr de până la 4.687.546 Acţiuni Supra-alocate puse la dispoziţie de EMMA Capital

♦ În plus, la recomandarea Coordonatorilor Globali Comuni şi în urma consultării cu aceştia, Societatea şi Acţionarul Vânzător pot decide în comun să majoreze numărul de Acţiuni Oferite cu până la 20% din numărul de Acţiuni de Bază, reprezentând până la 6.250.063 Acţiuni suplimentare, din care 80% vor fi Acţiuni Noi suplimentare şi 20% Acţiuni Existente suplimentare. După finalizarea IPO, EMMA Capital va continua să deţină majoritatea acţiunilor în Premier Energy Group.

♦ Oferta publică iniţială va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor de retail şi instituţionali din România, precum şi într-o ofertă adresată investitorilor instituţionali internaţionali eligibili. Oferta este împărţită în două Tranşe ale Ofertei, după cum urmează: (i) 20% din Acţiunile Oferite vor fi oferite iniţial Investitorilor de Retail, iar (ii) Acţiunile Oferite rămase vor fi oferite iniţial Investitorilor Instituţional

♦ Perioada de Ofertă începe pe 8 mai 2024 şi este de aşteptat să se încheie pe 15 mai 2024. Preţul de Ofertă şi numărul exact de Acţiuni Oferite care vor fi vândute vor fi stabilite în urma procesului de bookbuilding din cadrul Perioadei de Ofertă şi se estimează că vor fi anunţate în data de 16 mai 2024 sau în jurul acestei date. Decontarea este preconizată să aibă loc în data de 20 mai 2024 sau în jurul acestei date. Admiterea Acţiunilor la tranzacţionare şi începerea tranzacţionării la BVB este de aşteptat să aibă loc în data de 27 mai 2024 sau în jurul acestei date. Se preconizează că Acţiunile vor fi tranzacţionate având simbolul "PE".

♦ Investitorii de retail au dreptul la o reducere de 5% din Preţul Final de Ofertă ("Preţul Final de Ofertă Redus") pentru ordinele de subscriere depuse în mod valabil în primele 3 (trei) zile lucrătoare ale Perioadei de Ofertă (respectiv până în data de 10 mai 2024 inclusiv). Acţiunile Oferite care sunt subscrise în Tranşa Investitorilor de Retail începând cu 11 mai 2024 vor fi vândute investitorilor de retail la Preţul Final de Ofertă.

♦ Investitorii de retail pot subscrie prin intermediul BT Capital Partners, în unităţile Băncii Transilvania şi Alpha Bank, precum şi prin intermediul participanţilor eligibili ce se regăsesc pe lista publicată pe site-ul BVB. Informaţii suplimentare sunt disponibile pe site-urile băncilor menţionate.

♦ Societatea va utiliza fondurile obţinute în cadrul Ofertei pentru a achiziţiona active de energie regenerabilă în România şi în Moldova, precum şi în vederea acoperirii cheltuielilor de capital realizate cu dezvoltarea de active de producere a energiei regenerabile. Societatea intenţionează să distribuie sub formă de dividende 30% - 70% din profitul său net anual consolidat

♦ Interdicţii de înstrăinare a acţiunilor vor fi aplicate, potrivit practicii, atât pentru Societate (360 de zile) cât şi pentru EMMA Capital (180 de zile). În plus, va exista o interdicţie de înstrăinare de 2 ani pentru CEO-ul Premier Energy, dl. Jose Garza, şi pentru CFO, dl. Petr Stohr, care intenţionează să subscrie în cadrul Ofertei.

♦ Citigroup, UniCredit Bank GmbH (Sucursala Milano) şi WOOD & Company acţionează în calitate de Coordonatori Globali Comuni în legătură cu Oferta. Alpha Bank România S.A. şi BT Capital Partners S.A. acţionează în calitate de Deţinători Comuni ai Registrului de Subscrieri. STJ Advisors acţionează în calitate de Consultant Financiar al Societăţii în legătură cu Oferta. UniCredit S.p.A. acţionează, de asemenea, în calitate de Consultant ESG al Societăţii în legătură cu Oferta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO