Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Marcările de profit de pe Bursă sunt susţinute de cumpărători

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

16.01.2011, 23:55 20

Bursa de la Bucureşti a scăzut uşor vineri, cu 0,17%, în liniecu pieţele externe, iar lichiditatea din ultima şedinţă a fostasigurată în proporţie de 64% de tranzacţii speciale cu acţiunileBRD (BRD), Erste (EBS) şi OMV Petrom (SNP).

Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicelegeneral al Bursei BET-C este în creştere cu 8,65%. Directorul deoperaţiuni al societăţii de brokeraj SSIF Broker (BRK) DarieMoldovan spune că şedinţa de vineri a fost una tipică unui trendascendent, deşi au fost corecţii uşoare. "Creşterile din şedinţeleprecedente au fost pe volume mai mari de acţiuni tranzacţionate, întimp ce vineri, dacă excludem deal-urile, observăm că rulajul afost mai redus, iar corecţiile au avut o intensitate mai mică", adeclarat Moldovan.

El crede că scăderile uşoare au fost determinate de uniiinvestitori care şi-au marcat profiturile după creşterile dinşedinţele anterioare. Totodată, el consideră că linia ascendentă apieţei şi creşterea rulajelor din acest an i-au determinat pe uniispeculatori să reintre în piaţă.

"În continuare cumpărătorii sunt suficienţi încât scăderile săfie temperate. Deal-urile arată că în piaţă sunt, ca şi îndecembrie, jucători mai mari, care cumpără pachete mai importante.Dacă piaţa ar fi mai lichidă, am vedea mai puţine tranzacţii de tipdeal, însă în condiţiile date, pentru a cumpăra un pachet mai mare,un investitor trebuie să aştepte mai mult timp şi să îşi cautedinainte o contraparte. În plus, anunţul listării FonduluiProprietatea este un catalizator pentru Bursă, iar aceasta se vededin interesul mai ridicat pentru tranzacţionare", a afirmatMoldovan.

Operaţiunile de pe piaţa principală au cumulat vineri 13,2milioane lei (3,1 mil. euro), iar deal-urile cu titlurile BRD,Erste şi OMV Petrom, în valoare cumulată de 23,08 mil. lei (5,4mil. euro), au ridicat lichiditatea pieţei acţiunilor la 36,3milioane lei (8,5 milioane euro).

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în mediecu 0,46%, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţiifinanciare (SIF) au dus indicele BET-FI cu numai 0,07% pestenivelul de la finalul şedinţei precedente.

Cu acţiunile BRD au fost realizate patru tranzacţii speciale însumă de 19 mil. lei. Cele mai mari pachete de titluri ale băncii aufost transferate la preţul de 14,4 lei. Moldovan aminteşte că îndecembrie unele case de brokeraj străine au recomandat acţiunileBRD pentru cumpărare, considerându-le unele dintre cele mai ieftinedin regiune.

"Se pare că a durat mai mult până când recomandarea a avutefecte în piaţă, pentru că la acel moment acţiunile BRD au variatfoarte uşor, iar în acest an au început să crească", a mai spusbrokerul.

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) au fost celemai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 2,1 mil. lei şirespectiv 1,5 milioane lei. Cea mai recentă operaţiune cu titlurileSIF Moldova a fost efectuată la 1,249 lei, preţ cu 1,19% subcotaţia de joi, în timp ce acţiunile SIF Oltenia au crescut cu1,55%, la 1,372 lei.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn scădere cu până la 0,5%, iar majoritatea pieţelor din EuropaCentrală şi de Est consemnau corecţii de cel mult 1,3%. Bursele dinBulgaria şi Slovenia avansau însă cu 1,1% şi respectiv 0,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO