Burse - Fonduri mutuale

Brokerii nu se mai aşteaptă la surprize pe bursă pe final de an

Brokerii nu se mai aşteaptă la surprize pe bursă pe final de an

Brokerii nu se mai aşteaptă la surprize pe bursă pe final de an

Autor: Stefan Musgociu

20.12.2011, 00:06 551

Bursa a crescut nesemni­ficativ luni, cu 0,16%, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au con­tinuat să absenteze de la tranzacţionare, iar operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi cu titlurile BRD (BRD) au acoperit peste două treimi din lichiditate.

Piaţa a scăzut nesemnificativ la deschidere, însă după primele două ore a trecut pe creştere uşoară. Totuşi, după ora 16:00, piaţa a revenit aproape de nivelul de la finalul şedinţei precedente.

La închiderea sesiunii de luni indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,24%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,85% peste închiderea de vineri.

Pe de altă parte, indicele BET-FI a coborât cu 1,6%, influenţat de acţiunile celor cinci SIF-uri, care au înregistrat scăderi cuprinse între 0,96% şi 2,64%. Indicele include şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au consemnat o corecţie de doar 0,14%.

"Liniştirea pieţei a fost una aşteptată, cel puţin în cazul acţiunilor SIF-urilor. După creşterile din preaj­ma majorării pragului de deţinere (de la 1% la 5% din acţiuni - n.r.), corecţia pe aceste titluri survine vânzărilor realizate de speculatori, iar cei care sunt în primul rând vizaţi de schimbarea legislativă probabil că nu au reacţionat încă", a declarat Darie Moldovan, specialist produse noi şi market-making în cadrul Broker Cluj.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a încheiat ziua în scădere cu 0,42%.

Mişcările au venit în cadrul unor tranzacţii în valoare de 33,4 milioane de lei (7,7 milioane de euro), sumă cu 25% peste rulajul şedinţei pre­ce­dente.

Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 68% de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (13,4 milioane de lei) şi cu titlurile BRD (9,2 milioane de lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu doar 0,14%, la 0,4244 lei.

Investitorii nu au reacţionat la plasarea sub supraveghere a ratin­gurilor BRD de către Moody's pentru o posibilă retrogradare, astfel că preţul acestor acţiuni a crescut cu 0,95%, la 10,6 lei.

Evoluţia a venit pe un rulaj de 3,9 milioane de lei.

Topu câştigători şi perdanţi la bursă

Cu titlurile băncii au fost realizate şi două deal-uri, de 5,3 milioane de lei, la preţul de 10,6 lei.

Moody's a plasat sub evaluare pentru o posibilă retrogradare ratingurile pentru depozitele în monedă locală pe termen lung şi scurt ale BRD - Groupe Société Générale, aflate la nivelurile Baa2, respectiv Prime-2, în urma coborârii ratingului băncii-mamă.

"Pentru sfârşitul de an nu sunt de aşteptat evenimente deosebite, doar anumite ştiri de pe plan extern ar putea avea un impact semnificativ. Este evidentă o aversiune faţă de risc din partea investitorilor, din acest motiv rulajele din ultimele luni fiind reduse. Interesul este canalizat mai mult decât de obicei către operaţiuni de hedging", a mai spus Moldovan.

Titlurile BVB au fost printre puţinele acţiuni din piaţă care au încheiat ziua în creştere, cu 1,25%, şi au ajuns la 28,3 lei.

În jurul orei 11:45 a fost realizată o tranzacţie cu aproape 0,3% din titlurile Bursei, la un preţ cu 7,3% peste închiderea de vineri. Creşterea a încetinit uşor, ulterior. În şedinţa de luni au fost realizate tranzacţii în valoare cumulată de 2,2 milioane de lei cu 1% din acţiunile BVB.

O tranzacţie negociată a fost realizată şi cu 8% din acţiunile Electroargeş (ELGS) pentru 1,7 milioane de lei. Titlurile au fost cedate la 0,34 lei, preţ cu 14,79% sub închiderea de vineri. Pe piaţa principală cotaţia a scăzut cu 7,27%, la 0,37 lei.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile celor cinci SIF-uri, care au înregistrat ieri noi corecţii, după ce joi crescuseră cu 10% ca urmare a deciziei deputaţilor de ridicare a pragului de deţinere de la 1% la 5%, iar vineri au scăzut.

  • Titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), care a încasat 3,8 milioane de lei de la AVAS prin executare silită.

  • Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în condiţiile în care astăzi e ultima zi când se pot cumpăra acţiuni pentru AGA din 9 ianuarie.

  • Titlurile Concefa Sibiu (COFI), care au scăzut puternic pe bursă în ultimele două săptămâni după transferurile de acţiuni realizate de acţionarul majoritar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO