Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori Bucureşti ricoşează din minime şi creşte cu 5% în trei şedinţe. Este un moment bun de cumpărăre de acţiuni?

Radu Cojoc, broker al societăţii de intermediere Goldring: Este posibil ca informaţia (privind demiterea lui Liz Truss – n. red.) să fi contribuit la sentimentul din pieţe.

Radu Cojoc, broker al societăţii de intermediere Goldring: Este posibil ca informaţia (privind demiterea lui Liz Truss – n. red.) să fi contribuit la sentimentul din pieţe.

Autor: Eduard Ivanovici

19.10.2022, 00:08 3187

♦ În doar trei zile – vineri, luni şi marţi – capitalizarea companiilor listate a urcat cu 6,2 mld. lei ♦ Creşteri de 4% pentru TeraPlast şi 3,3% în cazul Transport Trade Services l Lichiditatea, de două ori peste nivelul înregistrat luni.

Cu un vânt favorabil de pe pieţele externe, alimentat de decizia guvernului britanic de a renunţa la unele reduceri de impozite, care au provocat turbulenţe în ultimele săptămâni pe pieţele financiare, Bursa de Valori Bucureşti s-a apreciat luni cu aproape 1,6%, într-o şedinţă în care în sfârşit balanţa dintre cumpărători şi vânzători a părut că a fost una echilibrată.

Astfel, pentru a treia şedinţă la rând, indicele principal BET a fost pe plus ieri, ceea ce duce avansul la circa 5% din 14 octombrie 2022 încoace, cu acţiuni precum TeraPlast şi Transport Trade Services care au aprecieri de 4%, respectiv 3,3%. Cum lichiditatea din ultimele zile a fost mai bine distri­buită între marile companii, este acum un moment bun de cumpărare de acţiuni sau este doar o revenire tehnică din minime nemaiatins de aproape doi ani?

„Este posibil încă ca aceasta să fie doar o revenire tehnică, iar în curând investitorii se vor uita către următoarea şedinţă a Re­zervei Federale, unde probabil vom avea o nouă majorare a dobânzii cu 75 de puncte pro­centuale, dar va fi urmărit cu atenţie pla­nul de acţiune pentru următoarele şedinţe“, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.

Următoarea şedinţă a Fed, cea mai puternică bancă centrală din lume, este pro­gramată pentru luna noiembrie, iar potrivit analiştilor instituţia ar putea majora din nou dobânda la dolari dată fiind inflaţia care a surprins negativ piaţa în luna septembrie. Potrivit datelor BVB, evoluţia de ieri a indicelui principal BET a fost susţi­nută de TeraPlast, Transport Trade Servi­ces, Nuclearelectrica (plus 3%), Electrica (2,5%), Romgaz (2,4%), MedLife (2,2%) şi BRD – Groupe Société Générale (1,6%).

„Revenirea burselor internaţionale se datorează mai degrabă deciziei guvernului britanic de renunţare la unele măsuri fis­cale“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al societăţii de brokeraj Estinvest. Măsurile fiscale anunţate în urmă cu trei săptămâni de fostul ministru britanic al finanţelor Kwasi Kwarteng, care favorizează cetăţenii cu venituri ridicate, au fost anulate aproape în integralitate zilele trecute de noul ministru Jeremy Hunt.

Deciziile guvernului britanic au continuat să erodeze încrederea investitorilor din pieţele de capital de-a lungul ultimelor săptămâni şi au generat astfel noi valuri de incerti­tudini pe burse, însă recentul anunţ al ministrului Hunt, combinat cu perspectivele de demitere a lui Liz Truss până la finele lunii, tind să alimenteze în prezent dinamica acţiunilor europene.

Indicele global MSCI All-World creştea cu 2,1%, iar Stoxx 600, indice care monitorizează 600 de companii din economii precum Norvegia, Germania, Belgia şi Austria, urca cu 0,8% la sfârşitul şedinţei de ieri. FTSE 100 din Londra avea un avans de 0,6%, iar DAX 30 din Frankfurt şi CAC 40 din Paris creşteau cu 1,6%, respectiv 1%. La Milano, FTSE-MIB se aprecia cu 1,5%, în timp ce IBEX 35 din Spania era pe plus cu 1,1%. În estul Europei, BUX din Budapesta şi indicele polonez WIG20 creşteau cu 2,3%, respectiv 0,8%.

„Este posibil ca informaţia (privind demiterea lui Liz Truss – n. red.) să fi contribuit la sentimentul din pieţe. Se pare că rezultatele băncilor din SUA au adus un sentiment pozitiv în pieţe, care a condus la creşteri pe indicii principali din lume“, explică Radu Cojoc.

La BVB, lichiditatea pe segmentul de acţiuni a fost marţi de 28,3 milioane de lei, de la doar 12 milioane de lei în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, însă nivelul s-a încadrat sub media de anul acesta. De asemenea, în doar trei zile – vineri, luni şi marţi – capitalizarea companiilor listate a urcat cu 6,2 mi­liarde de lei

Cele mai tranzacţionate acţiuni de pe Piaţa Reglementată au fost Fondul Proprietatea (cu o lichiditate de 7,5 milioane de lei), OMV-Petrom (4,3 milioane de lei), Bursa de Valori Bucureşti (4 milioane de lei), Nuclearelectrica (1,8 milioane de lei), Banca Transilvania (1,8 milioane de lei) şi Romgaz (1,8 milioane de lei).

Printre principalele creşteri din indicele BET s-au mai numărat OMV Petrom (1,6%), Purcari (1,2%) şi Conpet (1,2%). Singurii emitenţi care au afişat scăderi au fost Alro Slatina (minus 0,7%) şi Sphera Franchise Group (minus 1,2%).

Între timp, BET-NG, indice care reflectă evoluţia companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB care au obiectul de activitate energia şi utilităţile aferente, a urcat cu 1,9%, iar BET-FI, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, s-a apreciat cu 0,3%. ROTX, indice dezvoltat de BVB împreună cu Bursa din Viena, a fost pe plus cu 1,8%. De la începutul anului, BET a pierdut 16%.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO