Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Luăm din nou taurul de coarne? Acţiunile din pieţele emergente cresc cu 20% de la minimul atins în octombrie

Bursă. Luăm din nou taurul de coarne? Acţiunile din...

Autor: Eduard Ivanovici

11.01.2023, 07:00 2082

♦ Redeschiderea economiei chinezeşti şi scăderea preţului gazelor naturale, motive de optimism pentru investitori.

Valorile mobiliare prezentele pe pieţele emergente au crescut cu peste o cincime de la minimul din octombrie 2022, pe măsură ce reducerea ritmului inflaţiei la nivel global şi speranţele că Rezerva Federală din SUA îşi va reduce în curând creşterile dobânzii de refe­rinţă i-au determinat pe investitori să îşi reîndrepte preponderent atenţia către active de risc.

Indicele MSCI Emerging Markets a urcat cu 21% de la minimul înregistrat pe 25 octombrie. În mod normal, o creştere de cel puţin 20% prin raport cu cel mai recent minim se încadrează în definiţia clasică a unei pieţei „bull“. La Bucureşti, indicele BET este pe plus cu 13% în acelaşi interval. Trendul recent adoptat de indicele MSCI vine după un declin de 40% înregistrat între februarie 2021 şi octombrie anul trecut, conform Financial Times. În 2022, înăsprirea politicilor monetare ale băncii centrale din SUA şi avansul dola­rului american au stors din ce în ce mai mulţi bani din fluxurile activelor de risc, unde sunt incluse acţiunile din pieţele emergente şi bondurile denominate în monede locale.

Fondurile de investiţii care cumpără respectivele tipuri de active au suferit cele mai mari ieşiri din istorie în 2022, reuşind însă o recuperare parţială la final de an datorită estimărilor conform cărora Fed-ul va creşte ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual, în loc de 0,75%, putând să adopte un trend descendent în a doua jumătate de anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO