Burse - Fonduri mutuale

Bursa se pregateste sa dea drumul la castiguri de pana la 40% pe zi, dar cresc si riscurile pentru investitori

Bursa se pregateste sa dea drumul la castiguri de pana la 40% pe zi, dar cresc si riscurile pentru investitori
04.06.2009, 18:36 19

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) intentioneaza sa majoreze limita maxima de variatie de la 15% la 40% pentru cele mai lichide actiuni listate, incluse in indicele BET, masura care ar putea fi extinsa ulterior pentru toata piata.

Cu alte cuvinte, actiunile celor mai importante companii din piata, precum Petrom, BRD sau Banca Transilvania, vor putea creste sau scadea cu pana la 40% pe zi, fata de 15% pe zi in prezent. Masura ar putea favoriza in special speculatorii, care vor putea obtine, cel putin teoretic, castiguri mult mai mari pe parcursul unei singure sedinte (intraday). Pe de alta parte, si riscurile cresc semnificativ.
"Investitorii trebuie sa ia in calcul ca riscul lor creste. Se pot bucura de o crestere foarte mare intr-o zi, dar pot inregistra scaderi la fel de mari in zilele urmatoare. Limitele mari de variatie sunt aplicabile pe pietele cu lichiditate mare si nu cred ca e cazul BVB, unde se tranzactioneaza 5 mil. euro pe zi. In plus, nu avem short selling ca sa contrabalanseze niste oscilatii foarte mari", a explicat Adrian Lupsan, director general adjunct al Intercapital Invest.
Pe de alta parte, in cazul actiunilor lichide din BET, variatiile extreme (de plus sau minus 15% pe zi) sunt destul de rare. De la inceputul anului, titlurile Petrom au inregistrat in doar doua sedinte cresteri de peste 10%, iar BRD a inregistrat o crestere de 15% si trei scaderi de peste 10%.
O volatilitate mai ridicata au SIF-urile, care au atins de mai multe ori in ultimele luni variatii de 15% pe zi. In cazul SIF-urilor, extinderea limitei de variatie este mai dificil de implementat, deoarece derivatele SIF sunt tranzactionate in marja pe Bursa din Sibiu, iar extinderea limitei de variatie creste foarte mult riscurile.
"In prima instanta, masura va fi aplicata pe un lot de actiuni, cel mai probabil pentru titlurile din indicele BET, ca apoi sa o extindem pentru toata piata. In perioada cand vom aplica regula, cei care sunt ingrijorati pentru derivatele pe SIF-uri sper sa gaseasca solutii pentru o administrare a riscului mai judicioasa", a declarat Adrian Manaila, membru in Consiliul BVB, citat de Mediafax.
Actionarii Bursei a hotarat, inca din decembrie, aplicarea acestei proceduri speciale, care consta in extinderea limitei de variatie pentru actiunile care ating limitele maxime admise de pret si astfel nu mai sunt intrunite conditiile pentru functionarea normala a pietei. Bursa a luat aceasta hotarare dupa ce in octombrie a suspendat de doua ori tranzactiile ca urmare a unor scaderi extreme, de 15%, in urma panicii provocate de prabusirea Lehman Brothers.
Potrivit proiectului aprobat in 2008 de conducerea Bursei, extinderea limitei de variatie se va realiza in trei etape. Prima etapa a procedurii vizeaza o perioada de predeschidere pentru un interval de 15 minute in piata principala a actiunii, pentru formarea unui pret prin aplicarea unor limite de variatie de plus/minus 25% fata de cotatia de referinta. Daca nu se formeaza un nou pret potential de deschidere, in a doua etapa limitele se pot extinde la plus/minus 35% fata de pretul de referinta, iar in ultima etapa cotatia va putea varia cu pana la plus/minus 40%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO