Burse - Fonduri mutuale

Bursa vrea să-şi prelungească programul până la 18:30

Bursa vrea să-şi prelungească programul până la 18:30

Şedinţa de tranzacţionare de la BVB se închide în prezent la ora 16:45

Autor: Andrei Chirileasa, Monica Juganaru

05.12.2011, 00:07 1090

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) intenţionează să prelungească programul de tranzacţionare cu o oră şi 45 de minute, până la ora 18:30, pentru instrumentele structurate şi pentru acţiunile listate pe sistemul alternativ (ATS).

"Am hotârât în şedinţa CA să solicităm acordul CNVM în vederea prelungirii programului pentru ATS International şi structurate. În paralel am demarat o procedură de consultare a intermediarilor şi pentru prelungirea programului în cazul pieţei principale. În funcţie de răspunsuri, vom decide şi pentru acest segment", a declarat Ciprian Zah, vicepreşedintele CA al BVB.

Prelungirea programului ar alinia bursa de la Bucureşti la orarul principalelor burse europene care se deschid la ora 10:00 şi se închid la ora 18:30 (ora României). Astfel, brokerii români ar sta la birou la fel de mult ca şi cei din Germania, Franţa sau Marea Britanie.

În prezent, bursa de la Bucureşti se deschide la ora 10:00 şi se închide la ora 16:45. În luna mai, conducerea BVB a hotărât prelungirea programului cu 15 minute (de la 16:30 la 16:45) pentru a le permite investitorilor locali să prindă şi deschiderea burselor din SUA. Conducerea BVB a vrut atunci să prelungească şi mai mult perioada de tranzacţionare, însă sistemul de decontare nu a permis o extindere mai mare, întrucât este dependent de sistemul bancar pentru realizarea plăţilor tranzacţiilor. Multe firme de brokeraj, în special cele mici, nu agreează prelungirea programului de tranzacţionare, deoarece asta ar însemna că trebuie să-şi ţină angajaţii mai mult la birou, ceea ce le-ar creşte şi cheltuielile operaţionale. Unii dintre brokerii mari spun însă că această măsură ar fi utilă pentru că ar creşte valoarea tranzacţiilor şi ar aduce un plus de venituri din comisioane.

Programul de tranzacţionare de la BVB a fost prelungit în 2008 cu două ore, în condiţiile în care anterior şedinţa se închidea la ora 14:30. Prelungirea programului nu a determinat şi o creştere semnificativă a tranzacţiilor de pe bursă, dar le-a permis investitorilor să poată reacţiona la evoluţiile de pe pieţele externe.

Unii brokeri îşi amintesc amuzaţi de perioada când bursa se închidea la 14:30: "Ne mai suna câte un fond de investiţii străin şi ne cerea să-i cumpărăm acţiuni şi noi îi spuneam: ne pare rău, am închis."

Bursa din Sibiu (Sibex) şi-a prelungit în septembrie programul de tranzacţionare până la ora 23:15, pentru a prinde şi închiderea burselor americane, în condiţiile în care la Sibex se tranzacţionează contracte futures pe indicele american Dow Jones Industrial Average (DJIA) care urmăreşte cele mai importante 30 de companii americane. Bursa din Sibiu are astfel una dintre cele mai lungi şedinţe din lume, de 13 ore şi jumătate (de la 9:45 până la 23:15).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO