Burse - Fonduri mutuale

Business Internaţional. Acţiunile chinezeşti, performerii economiilor majore în T2/2022. Indicele Shanghai Composite, plus 4,5% în lunile aprilie-iunie. Indicele global MSCI ACWI, minus 15% în aceeaşi perioadă

Business Internaţional. Acţiunile chinezeşti,...

Autor: Eduard Ivanovici

14.07.2022, 00:05 107

Indicele Shanghai Composite s-a apreciat cu 4,5% în al doilea trimestru din 2022, fiind singurul indice dintr-o economie majoră care a înregistrat creşteri în această perioadă, dinamică susţinută de politicile monetare ale Chinei şi de relaxarea restricţiilor lansate în industria tech, conform Nikkei Asia.

„Performanţa titlurilor chinezeşti va continua în a doua jumătate a anului. Evaluările îi atrag pe investitori, iar acţiunile din China pot creşte cu încă 7%-10%“, spune Yifan Hu, economist în cadrul UBS Global Wealth Management.

După ce au căzut în dizgraţie în rândul investitorilor internaţionali, acţiunile chinezeşti au revenit în centrul atenţiei.

Într-un efort de reducere a efectelor generate de măsurile de carantină din Shanghai şi alte oraşe importante, Banca Populară a Chinei a redus în luna mai dobânda cheie, un punct de referinţă pentru creditele imobiliare şi alte împrumuturi pe termen lung.

Politica monetară a Chinei şi stimulentele fiscale au reaprins astfel sentimentul investitorilor.

De asemenea, perspectivele oferite de aşa-numitele  „cheltuieli din răzbunare“ (revenge spending) de după ridicarea măsurilor anti-COVID, cât şi potenţiala eliminare a tarifelor impuse de administraţia Trump îi aduc pe investitorii internaţionali tot mai aproape de acţiunile listate pe bursele chinezeşti.

În iunie, investitorii din afara Chinei au cumpărat acţiuni în valoare de 72,9 miliarde de yuani chinezeşti (10,9 miliarde de dolari) prin Hong Kong Stock Connect, cel mai ridicat nivel din decembrie 2021.

Doar în prima săptămână a lunii iulie, nivelul de acţiuni achiziţionate de investitorii străini l-a depăşit cu 2,3 miliarde de yuani (342 de milioane de dolari) pe cel al titlurilor vândute, participanţii la piaţă fiind stimulaţi de încetarea represaliilor lansate de Beijing asupra sectorului tech.

De la minimul atins în martie, indicele Nasdaq Golden Dragon China, care monitorizează activitatea a circa 100 de companii chineze listate în Statele Unite, a crescut cu peste 50%.

Optimismul se vede, de asemenea, în ofertele publice iniţiale. Cererile de IPO au crescut la peste 1.000, conform datelor Reuters, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. Numărul reprezintă o schimbare majoră prin comparaţie cu luna martie, când impactul provocat de lockdown-uri a amânat zeci de listări pe pieţele chineze.

Între timp, bursele vestice şi economiile emergente se află în continuare pe un trend descendent din cauza majorării ratelor dobânzilor. De exemplu, în T2/2022, indicele global MSCI ACWI a pierdut 15%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO