Burse - Fonduri mutuale

Câştiguri în trei luni pe bursă cât în trei ani la bancă

Autor: Andrei Chirileasa

02.04.2012, 00:06 387

Bursa de la Bucureşti a crescut în primul trimestru cu aproape 24% (pe indicele BET) susţinută de îmbună­tăţirea indicatorilor economici ai companiilor, dar şi de revenirea pieţelor internaţionale.

Astfel, investitorii care au cum­părat acţiuni la finalul anului trecut sau chiar în primele zile ale acestui an au putut obţine câştiguri de peste 20%, adică de trei ori dobânda anuală oferită de bănci la depozite.

Topul creşterilor de pe bursă este condus de acţiunile producătorului de îngrăşăminte Azomureş Târgu-Mureş (AZO), care au câştigat 48% în trei luni, pe fondul preluării companiei de către grupul elveţian Ameropa Holding. Azomureş era şi unul dintre pariurile ZF la începutul anului. Investitorii care au cumpărat speră să vândă mai scump în oferta publică de preluare pe care o vor realiza elveţienii.

Acţiunile Petrom (SNP) au câştigat 42% de la începutul anului, propulsate de rezultatele record ale companiei, iar Fondul Proprietatea (FP) a urcat cu 39%, pe fondul luptei dintre acţionari pentru control. Creşterile din primul trimestru au urcat bursa de la Bucureşti pe locul al treilea la nivel mondial, după Venezuela şi Vietnam.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO