Burse - Fonduri mutuale

Ce zice ASF despre investiţiile unor fonduri Pilon II la Banca Internaţională de Investiţii

Ce zice ASF despre investiţiile unor fonduri Pilon II la...

Autor: Liviu Popescu

08.03.2022, 07:41 400

♦ România este a doua cea mai mare ţară, după Rusia, ca număr de finanţări IIB.

Din rândul celor şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, patru – NN Pensii, Vital, BCR Pensii şi BRD Pensii –, aveau la septembrie 2021 plasamente în obligaţiuni la Banca Internaţională de Investiţii, cea la care Rusia are controlul semni­fi­ca­tiv, de circa 48%, şi de unde România (care are 6%) ar vrea să se retragă.

În acest sens ZF a adresat două întrebări către Autoritatea de Supra­veghere Financiară: ce se va întâmpla cu aceste finanţări în contextul în care Ministrul Câciu a anunţat că România se va retrage din acţio­nariatul IIB şi care este situaţia la zi a plasamentelor. ASF spune că decizia de investiţie aparţine admi­nistra­torului dar nu a menţionat situaţia la zi a plasa­mentelor. „Decizia de investire aparţine administratorului care inves­teşte acti­vele fondului de pensii private cu respectarea declaraţiei privind po­litica de investiţii autorizată de ASF, având ca obiectiv investirea pru­denţială a activelor fondului de pensii private în folosul exclusiv al participanţilor sau, după caz, al bene­ficiarilor, ţinând cont de obligaţiile pe termen lung ale fondului de pensii private şi în conformitate cu preve­derile legale“, a transmis ASF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO