Burse - Fonduri mutuale

Ceramica Iasi investeste 21 de milioane de euro intr-o fabrica noua de materiale de constructii

26.05.2008, 19:07 21

Bugetul pentru investitie a fost aprobat deja in AGA, in prezent compania fiind in stadiul cautarii unei locatii.
"Lucrarile la noua fabrica vor fi incepute anul acesta, cel mai tarziu in 2009, iar in prezent derulam un studiu de fezabilitate pentru stabilirea locatiei. Fabrica va fi finalizata in 2010 si va avea o capacitate de productie mai mica decat cea pe care o construim la Iasi", a declarat pentru ZF Iulian Mangalagiu, directorul general al Ceramica Iasi. Potrivit unor estimari, fabrica ar putea sa aiba o capacitate de productie de circa 250.000 de metri cubi, jumatate din cea pe care o dezvolta compania in prezent la Iasi.
Advent si-a propus sa devina lider pe piata materialelor de zidarie din Romania, Ceramica Iasi, singurul producator de acest gen detinut de fond, avand in prezent o cota de piata de 5-10%, potrivit conducerii companiei.
"In prezent suntem depasiti de cerere si noua fabrica face parte din programul nostru de a ne dezvolta puternic in urmatorii ani", explica Mangalagiu.
Ceramica Iasi va mai aloca in acest an suma de
24 mil. euro in extinderea productiei pe platforma unitatii din Iasi. Investitia cuprinde o sectie de productie de caramida de 17 mil. euro si o linie de preparare a materiei prime de 7 mil. euro.
Lucrarile au inceput in 2007 si vor fi finalizate la inceputul lui 2009, in urma acestei investitii producatorul urmand sa-si tripleze capacitatea de productie de caramizi. Ceramica si-a propus ca prin aceasta investitie sa acopere intregul necesar de caramida din Moldova.
Fondurile provin din majorarea de capital, de
14 mil. euro, finalizata la inceputul acestui an, restul urmand sa fie acoperit din surse proprii si credite. Daca in 2007, capacitatea de productie a Ceramica a fost de 160.000 de metri cubi pe an, aceasta va creste anul acesta la 180.000 de metri cubi pe an, urmand ca in 2009 sa atinga un volum record de 460.000 metri cubi.
Mai toti producatorii locali de pe piata de materiale de constructii au anuntat investitii importante in dezvoltarea capacitatilor de productie si se prognozeaza ca anul acesta importurile vor acoperi circa 20-25% din consumul intern.
Chiar si asa, conducerea Ceramica estimeaza ca piata locala va reusi sa satisfaca cererea undeva la nivelul anilor 2010 - 2011, ca urmare a perioadei mai lungi necesare pentru finalizarea unor asemenea investitii.
Printre cele mai mari investitii anuntate de companiile listate la Bursa de pe piata de materiale de constructii se numara cea a Cemacon Zalau (CEON), in valoare de 27 mil. euro care se va intinde pe urmatorii patru ani, urmand ca la finele acestei perioade compania sa integreze in activitate o noua linie de preparare a argilei precum si o linie noua de blocuri ceramice.
O alta este investitia demarata in acest an de Macofil Targu-Mures (MACO), care se ridica la circa 13 mil. euro si este destinata majorarii de sase ori a capacitatii de productie.
Ceramica a inregistrat in primele trei luni din acest an o cifra de afaceri de 11,7 mil. lei (3,2 mil. euro), in crestere cu 21,4% fata de aceeasi perioada din 2007, in timp ce profitul net s-a redus cu 6,5%, la 2,4 mil. lei (0,66 mil. euro). Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 17 mil. euro, in crestere cu 21,4% comparativ cu nivelul din 2007, si un profit net de peste 3 mil. euro.
La ultimul pret de vineri, de 1,85 lei/actiune, valoarea de piata a Ceramica Iasi se ridica la 57,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO