Burse - Fonduri mutuale

Chisu, IFB Finwest: Evolutia pozitiva de pe Bursa a fost estompata de criza politica

Chisu, IFB Finwest: Evolutia pozitiva a fost estompata de criza politica
11.10.2009, 23:25 18

Bursa a incheiat saptamana trecuta cu scaderi pe principaliiindici, numai societatile de investitii financiare cunoscand unavans usor.

BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, ainchis vineri in scadere cu aproape 0,5%, in vreme ce indicelegeneral al pietei, BET-C, s-a depreciat cu 0,4%. Indicele celorcinci societati de investitii financiare, BET-FI, a crescut cu aproximativ 0,6%, in conditiile in care numaiSIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2) au consemnat pierderi, de1,7%, respectiv de 0,9%. Cel mai important avans din cadrulgrupului, de aproape 2,8%, a fost inregistrat vineri de SIFBanat-Crisana (SIF1).

"Primul lucru pe care l-am observat in sedinta de tranzactionarede vineri a fost lichiditatea scazuta. Un astfel de rulaj ne poatearata faptul ca investitorii sunt atenti la ceea ce se intampla inpiata si ca nu s-a concretizat inca o opinie clara, asteptandu-seinca sa se vada in ce directie va merge piata. Aceasta asteptareeste indreptatita pentru ca incep sa fie raportate rezultatelefinanciare pe pietele externe, rezultate care de obicei sunt maibune decat estimarile si pot avea un impact pozitiv asupraburselor", spune Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Bursa a inregistrat vineri tranzactii cu actiuni in valoare de18,6 mil. lei (4,3 mil. euro), in vreme ce piata RASDAQ a atrasinvestitii de 1,2 mil. lei (aproape 0,3 mil. euro). Investitoriisi-au indreptat in sedinta trecuta atentia si catre instrumentelefinanciare cu venit fix, tranzactiile cu obligatiuni atragandvineri 4,9 mil. lei (1,2 mil. euro).

Cel mai mare rulaj din piata a fost inregistrat de actiunile SIFOltenia, tranzactiile cu titlurile societatii atragand 4,8 mil. lei(1,1 mil. euro), in vreme ce tranzactiile cu actiunile SIF Moldova(SIF2) au consemnat al doilea rulaj din piata, de 2,5 mil. lei (0,6mil. euro). Cele mai importante banci listate la Bursa, BRD SocGen(BRD) si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat vineri tranzactiicumulate in valoare de 2,3 mil. lei (0,5 mil. euro). Actiunile BRDau crescut vineri cu 0,8%, in vreme ce titlurileBanca Transilvania au avansat cu aproximativ 1,3%.

"Investitorii inca asteapta o evolutie pozitiva la noi, evolutiecare a fost estompata si de criza politica. Apetitul investitorilora scazut, adoptandu-se pozitii de asteptare. In ultimul timppietele externe au inregistrat evolutii bune, insa Bursa de laBucuresti nu a mai avut aceeasi putere de crestere. S-a resimtitpractic o temere in piata", spune Chisu.

Pe plan international, indicele austriac ATX a crescut vineri cu0,6%, in vreme ce indicele francez CAC-40 a scazut cu 0,2%, iarindicele german DAX cu aproape 0,1%. In Statele Unite, indicele DowJones Industrial Average (DJIA) a inchis sedinta trecuta increstere cu 0,8%.

"In ultimele luni din acest an va conta in primul rand legeaprivind pragul de detinere la SIF-uri, cele mai importante companiide la Bursa, care ar putea influenta pozitiv piata de capital. Inplus, rezultatele financiare ne vor arata cat de mult au fostafectate companiile romanesti in primele noua luni din acest an,urmand sa aiba de asemenea o influenta asupra Bursei", spuneChisu.

De urmarit saptamana aceasta:

  • Evolutia actiunilor Rompetrol Rafinare (RRC), dupa ce un grupde 9 actionari minoritari, detinand circa 5% din companie, au cerutin instanta convocarea Adunarii Generale a Actionarilor
  • Evolutia actiunilor Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), dupa ceactionarul minoritar PCC a pierdut vineri dreptul de a avea unreprezentant in Consiliul de Administratie al companiei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO