Burse - Fonduri mutuale

Chisu: Posibilitatile de crestere sunt mai reduse decat cele de corectie

Chisu: Posibilitatile de crestere sunt mai reduse decat cele de corectie
23.03.2010, 23:06 23

Bursa de Valori Bucuresti a consemnat ieri cresteri moderate pefondul unui rulaj ceva mai ridicat, de aproape 9 mil. euro. Cel maimult s-au apreciat SIF-urile, care au plusat in medie cu 2,4%, intimp ce primele 10 titluri din piata dupa lichiditate s-au apreciatcu 2%. Indicele general BET-C a urcat cu 1,9%. Brokerii sunt deparere ca pe masura ce indicii ating noi valori maximale,investitorii sunt tot mai prudenti in a-si pregati iesirea de pepiata, iar dupa cresterile din ultima luna exista un risc tot maimare ca pe piata sa avem parte si de corectii.

"Neapropiem de o suportabilitate maxima a cresterilor de pe Bursa siinvestitorii trebuie sa fie constienti ca posibilitatile decrestere de acum incolo sunt mai reduse decat cele ca piata sainregistreze o corectie, si de care lumea trebuie sa fie constientasi precautia trebuie sa fie mult mai mult luata in considerare",spune Mihai Chisu, broker la societatea de intermediere IFBFinwest.

Transferurile cu actiuni SIF Oltenia (SIF5) s-au ridicat ieri la8,4 mil. lei (2,1 mil. euro), aproape un sfert din rulajul pietei,acestea avansand cu 2,3%.

Cresteri importante au consemnat si actiunile SIF Banat-Crisana(SIF1), respectiv de 3,2%, urmate de titlurile SIF Muntenia (SIF4),care s-au apreciat cu 2,8%. Actiunile SIF Moldova (SIF2) si SIFTransilvania (SIF3) au castigat 2,7% si respectiv 1,2%.

"Investitorii vor fi cu ochii la ce se intampla afara si inlipsa unor stiri interne se vor ghida dupa aceste evolutii. Dacavor creste pietele externe, vom creste si noi", consideraChisu.

Actiunile Petrom (SNP) au castigat 2,4%, iar cele bancare, BRDSociété Générale (BRD) si ale Bancii Transilvania (TLV), s-auapreciat cu 1,3% si respectiv 2,2%.

Titlurile din domeniul utilitatilor publice, TranselectricaBucuresti (TEL) si Transgaz Medias (TGN), au plusat cu 4,7% sirespectiv 3,8%, acestea inregistrand cresteri de peste 45% de lainceputul anului, cu mult peste cele ale pietei.

"In ceea ce priveste actiunile Transelectrica si Transgaz existaun interes vadit pentru sectorul utilitatilor. Aceste doua actiuni,luate separat, se gasesc intr-o situatie si au rezultate totaldiferite, dar cresc impreuna, ceea ce inseamna ca este posibil caniste fonduri sa achizitioneze titlurile la pachet, cumparandsectorul din care fac parte", este de parere Mihai Chisu.

El considera totodata ca avansurile inregistrate de titlurile depe RASDAQ sunt pe fond speculativ si urmeaza aprecierile puternicedin ultimele saptamani.

Actiunile companiei de petrol si gaze Armax Gaz Medias (ARAX) auurcat cu 7,3%, in timp ce actiunile Electroarges Curtea de Arges(ELGS) au sarit cu 9,4%. Aprecieri semnificative au inregistrat siactiunile firmelor de constructii Concefa Sibiu (COFI) si ComnordBucuresti (COSC), ce au marcat aprecieri de 7,7% si respectiv de7,5%.

Bursele europene au avut ieri o evolutie pozitiva, dupainchiderea sedintei de ieri acestea consemnand cresteri de circa0,5% pe principalii indici, in timp ce piata americana a deschisusor pe minus, ca urmare a unor date negative privind vanzarile deapartamente.

De urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor Prodplast Bucuresti (PPL), care auinregistrat ieri cea mai buna evolutie, urcand cu 9,6%, pana la unnivel de 1,95 lei/actiune. Florin Pogonaru a depasit recent pragulde control, de 33% din actiunile firmei, si urmeaza sa deruleze ooferta publica de preluare.
  • Evolutia actiunilor Teraplast Bistrita (TRP), care au consemnato apreciere de 8,8%, dupa ce compania a desemnat firma BTSecurities pentru a incepe procedurile de rascumparare a unuipachet de 1,51% din capitalul companiei.
  • Evolutia actiunilor SIF, dupa ce indicele BET-FI a atins un noumaxim pentru ultimul an si jumatate, in urma unei aprecieri de 2,4%pe parcursul zilei de ieri. Unii actionari ai SIF Oltenia (SIF5) siSIF Banat-Crisana (SIF1) au cerut dublarea dividendelor acordate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO