Burse - Fonduri mutuale

Condusa de investitorii straini, Bursa tot creste

20.01.2005, 00:00 24

Cei mai multi din investitorii cu experienta de pe Bursa nu se mai gandesc in aceste momente la ce actiuni o sa creasca in continuare, pentru ca toata piata creste, ci mai ales la momentul cel mai potrivit pentru a vinde. Care, spun brokerii, nu se afla in perioada imediat urmatoare, in conditiile in care trendul general ascendent al Bursei este "vazut" sa se mentina pe termen scurt.
Toti cei trei indici bursieri au atins ieri noi maxime istorice. Indicii BET si BET - C au urcat cu peste 2%,  in mai putin de trei saptamani de tranzactionare, Bursa crescand  cu 25%.  Cresterea preturilor a fost insotita si de o crestere a volumelor tranzactionate, rulajul derulat ieri la Bursa depasind 425 miliarde de lei (peste 11 milioane de euro). Brokerii considera ca rulajele realizate pe Bursa sunt cel mai bun semn ca piata este condusa in aceste momente de banii din afara. "Trendul general ascendent este dat de fondurile de investitii straine. Este clar ca intra foarte multi bani si din partea investitorilor romani, dar sumele aruncate in joc mai ales pe crestere sunt prea mari ca sa fie meritul investitorilor romani" a comentat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities. Iar acesti investitorii straini intra fundamentat pe piata sau mai ales pentru ca sunt presati de actionarii lor in urma randamentelor foarte bune pe care le aduce piata de capital de la noi? "Este foarte greu sa aplici fundamentarea pe o piata emergenta si in curs de dezvoltare cum este la noi. Este foarte greu sa judeci actiunile companiilor romanesti prin tiparele analizei straine. In momentul de fata, deciziile nu se pot lua prin analiza comparativ cu societatile din Vest, unde sunt industrii mature, si in aceste conditii ratele de crestere ale afacerilor lor sunt mai mici. Cine intra pe piata de la noi mizeaza efectiv pe cresterea generala a economiei Romaniei, iar potentialul de crestere al unor sectoare de la noi , cum este cel petrolier de exemplu, este mai ridicat comparativ cu situatia de pe o piata din Vest. In aceste conditii, comparatiile dintre societatile romanesti si companiile din acelasi domeniu de activitate de pe o piata dezvoltata nu sunt sustenabile. Nu poti sa utilizezi indicatorii standard, gen PER, perspectiva de crestere a afacerilor de pe acele piete fiind mai redusa comparativ cu situatia din Romania. Probabil cand piata de la noi va ajunge la maturitate, si companiile romanesti vor avea PER-uri de genul pe care il au societatile de pe pietele dezvoltate" a precizat Nilas.
Actiunile Impact au atins un nou amxim al ultimului an de 7.500 lei/actiune, aceste titluri castigand ieri peste 10%. Lichiditatea actiunilor a fost in crestere, valoarea tranzactiilor fiind de 21 mld. de lei (0,5 mil. de euro). Ieri s-au facut tranzactii si cu drepturile de preferinta Impact, ultimul pret fiind de 760 lei/drept, in crestere cu 15,2%. Tranzactiile cu aceste drepturi au fost de 3,5 miliarde de lei (93.000 euro).
Cele mai tranzactionate actiuni au fost titlurile BRD, cu tranzactii de 92,1 miliarde de lei (2,4 mil. euro). Actiunile BRD au castigat 2,6%, ultimul pret fiind de 48.000 lei/actiune.
Actiunile Rompetrol Rafinare au inchis la 1.060 lei/actiune, aceeasi cotatie de la finele sedintei precedente. Operatiunile au insumat 52,5 mld. de lei (1,4 mil. euro).



Piata RASDAQ
In urma a doua tranzactii cross derulate ieri, s-a transferat un pachet total de 16,2% din actiunile societatii Comat Auto Bucuresti, valoarea transferurilor depasind 32,2 miliarde de lei (0,8 milioane de euro).
Cele doua operatiuni derulate cu actiunile Comat Auto, titluri de altfel extrem de putin lichide, s-au perfectat la pretul de 117.265 lei/actiune, in crestere cu 233% fata de cotatia medie precedenta. Chiar daca si alti actionari ai companiei detineau participatii suficient de mari pentru a vinde un pachet similar cu cel trannzactionat ieri, brokerii spun ca  totusi probabil vanzatorul a fost SIF Muntenia, care era raportata cu o detinere de 16,9% in cadrul Comat Auto.
Tranzactiile care au implicat actiunile Comat Auto au urcat valoarea totala a transferurilor de pe RASDAQ la peste 76,7 miliarde de lei (2 milioane de euro), dar chiar si fara aceste transferuri, rulajul de pe RASDAQ s-ar fi situat peste media de anul trecut. Brokerii spun ca datorita aprecierilor importante inregistrate de actiunile de pe Bursa, investitorii incep din ce in ce mai mult sa se uite mai atent si la unele din companiile de pe RASDAQ.  "Investitorii cand vin, se uita la companiile de pe Bursa si se intereseaza automat si de cele listate pe RASDAQ, dar tranzactionate prin platforma Bursei. In acelasi timp merita evidentiat  faptul ca din toamna anului trecut, investitorii au inceput sa se intereseze si de companiile listate pe RASDAQ si tranzactionate prin sistemul acestei burse. In conditiile in care multe dintre acestea sunt subevaluate tocmai din lipsa de interes, dar totusi au rezultate bune, investitorii isi dau seama chiar daca actiunile sunt mai putin lichide, ca pana la urma conteaza valoarea societatii, situatiile economico - financiare ale companiilor si sunt dispusi sa treaca peste criteriul lichiditatii daca considera ca potentialul de crestere al titlurilor si in consecinta randamentele pe care le pot aduce sunt ridicate" a comentat Marcel Murgoci, director de operatiuni la societatea de brokeraj Estinvest.
Toti cei trei indici care urmaresc companiile de pe RASDAQ au inregistrat ieri cresteri. De la inceputul anului, RASDAQ - C, indicele care urmareste toate societatile listate pe aceasta bursa, a crescut cu 10%, in timp ce RAQ - I si RAQ - II au urcat cu 20%, respectiv 37%.
Actiunile Braiconf au castigat ieri 5%, pretul la inchidere fiind de 83.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 11,4 miliarde de lei (0,3 milioane euro).
Actiunile Socep au fost cotate la inchidere la 5.100 lei/actiune, in crestere cu 2,6%. Operatiunile au insumat 13,1 mld. de lei (0,35 mil. euro).
Titlurile Petrom Aviation au urcat cu 4,3%, pe fondul unor transferuri de 1,5 mld. lei.
O apreciere importanta, de peste 8% au inregistrat si actiunile societatii Iprob Bistrita, in acest caz, tranzactiile fiind de 904 mil. lei. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO