Burse - Fonduri mutuale

Creşterea Petrom stă în preţul gazelor

Autor: Andrei Chirileasa

11.07.2011, 00:04 317

În aceeaşi zi în care statul anunţa preţul maxim de vânzare alacţiunilor Petrom în oferta care începe astăzi, compania anunţa ceamai mare descoperire de gaze naturale din România din ultimii şaseani, în zona Olteniei.

Acest anunţ a ridicat întrebarea dacă nu cumva preţul maxim de0,46 lei la care statul îşi vinde acţiunile nu este prea mic. PeBursă, acţiunile Petrom au urcat vineri, în deschiderea şedinţei,până aproape de 0,42 lei, însă la închidere a coborât sub 0,4lei.

Noua sondă, care a fost testată pentru un debit maxim de circa3.100 de barili echivalent petrol (bep) pe zi, reprezintă circa1,7% din producţia zilnică de hidrocarburi a Petrom, de circa187.000 de bep, în primul trimestru din 2011.

Petrom realizează circa jumătate din producţia de gaze aRomâniei, iar austriecii de la OMV fac presiuni pentruliberalizarea preţului gazelor din producţia internă, ceea ce araduce profituri suplimentare consistente pentru companie, dar arcreşte factura pentru consumatorii casnici, dar şi pentru mariiconsumatori industriali. În prezent, preţul gazelor româneşti estefixat de stat la 495 de lei pe mia de metri cubi (circa 166 dedolari), în timp ce preţul gazelor din import se ridică la aproape400 de dolari pe mia de metri cubi.

Petrom a beneficiat în ultimii ani şi de creşterea puternică apreţului ţiţeiului pe pieţele internaţionale, compania scumpind larândul său carburanţii vânduţi la pompă, deşi cea mai mare parte aţiţeiului procesat este din producţia internă.

În iulie 2004, când statul a cedat controlul Petrom austriecilorde la OMV, preţul barilului de petrol era de circa 35 de dolari.OMV a plătit atunci un preţ de 0,2158 lei/acţiune.

În februarie 2006, preţul acţiunilor Petrom a atins nivelulma­xim de 0,65 lei/acţiune. În acel moment, preţul barilului era decirca 60 $. Acum, barilul de ţiţei este cotat la peste 110 $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO